2020. tavasz: Halálos tudomány

A tiszazugi méregkeverő asszonyok

2019. október 10. 15:50

Az évszázad magyar bulvárbotránya volt, amikor 1929-ben egy véletlennek köszönhetően kirobbant az arzénes asszonyok ügye: kiderült, hogy 1911 és 1929 között hét Tisza-menti faluban több tucat asszony a saját férjét és más családtagját vagy szeretőjét arzénnel segítette át a másvilágra. 

Az áldozatok pontos számát a nyomozás során nem tudták megállapítani: 50 és 300 fő közé taksálták. Az „ötletgazda” a nagyrévi Fazekas Gyuláné volt. Ő kapacitálta az ismerőseit arra, hogy arzénnel (légyfogó papírból kivont méreggel: „légyvízzel”) végezzenek a nem kívánatos személlyel.

A kezdetben bábaként tevékenykedő asszony idővel elkezdett gyógyítással is foglalkozni, sőt még abortuszt is végrehajtott. A helybéli asszonyok kezdetben a frontról hazatért férjeiket mérgezték meg, idővel azonban a többi – valamilyen önös érdekből nem szívesen látott – családtagnak is jutott a szerből. Mivel a bába kimondottan jóban volt a helybéli orvossal, a „megfelelően kitöltött” halotti bizonyítványokról pedig az unokatestvére gondoskodott, évekig sikerült titokban tartania tevékenységét.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!