2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Robbantás az Aranykéz utcában

2019. október 10. 16:17

Hatalmas robbanás zavarta meg Budapest belvárosának szokásos déli nyüzsgését 1998 nyarán. Az Aranykéz utcai borzalmas detonáció az egész posztkommunista magyar társadalmat felrázta.

A mintegy 4 kilogramm TNT erejű robbantás célpontja Boros Tamás vállalkozó volt. A férfi mindennap az utcában lévő parkolóházban hagyta gépjárművét, és ugyanazon az útvonalon ment az irodájába.

A merénylők – a hírhedt szlovák bérgyilkos, Jozef Roháč és társai – könnyen kifigyelték Boros rutinját, majd egy, hamis papírokkal vásárolt Polski Fiatba telepítették a pokolgépet, amelyet akkor hoztak működésbe, amikor Boros elsétált az autó mellett. A merényletben további három járókelő halt meg, és húsz ártatlan ember sérült meg. Az elkövetők az akkoriban az alvilággal nagymértékben összefonódott szlovák titkosszolgálattal, az SIS-szel is kapcsolatban álltak, egyes feltételezések szerint a megrendelő is itt keresendő.

Annyi bizonyos, hogy az évtized során a hazai gengsztervilágban az „olajszőkítés” nagy üzlet volt, és ebben Boros Tamás is szerepet játszott. De a különféle, a rendőrség felső köreivel is kapcsolatot ápoló olajozós bűnözői csoportok közötti egyik leszámolás is a merénylet kiváltó oka lehetett. Az Aranykéz utcai robbantás hatalmas médiavisszhangot kapott, az eset nyomán pedig megindult a bűnözői hálózat fokozatos felszámolása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár