2020. tavasz: Halálos tudomány

A Szent Korona hazatér

2019. október 10. 16:19

Hol van a helye egy vesztes háborút követően megszűnt rendszer hatalmi jelképeinek? A magyar királyi korona évszázadokon keresztül a magyar állam egységét fejezte ki, és bőséggel kijutott neki az évszázadok során az izgalmas kalandokból, eltűnésekből és újra felbukkanásokból. 

Ez történt vele a XX. században is. A kora újkortól a XX. század derekáig élő Szent Korona-tan egyenesen a magyar államiság eszméje megtestesülését látta az uralkodói fejdíszben. Elképzelhetetlen volt tehát, hogy a korona és a koronázási jelvények ne az országhatáron belül, védett helyen legyenek őrizve. A második világháború végén, 1945 tavaszán azonban a nyilas vezetők magukkal vitték a koronázási ékszereket az akkor Németországhoz tartozó Ausztriába.

A korona kalandos úton a térséget felszabadító amerikai csapatokhoz került, és „a magyar nemzet különleges tulajdonaként” letétben őrizték a Kentucky állambeli Fort Knox nevű katonai objektumon, ahol az Egyesült Államok aranytartaléka is volt. Magyarország államformája 1946 februárjától az addigi királyság helyett köztársaság lett, a háború utáni kommunista államvezetésnek lehetősége sem igen lett volna az ellenségnek tekintett Egyesült Államoktól visszaszerezni az ereklyét. Az 1970-es évekre kiteljesedő magyar külpolitikai nyitás sikere volt, hogy 1978. január 5-én Cyrus Vance külügyminiszter jelenlétében Budapestre érkezett a korona, másnap pedig az Országház épületében sor került a hivatalos átadásra is.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!