2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Szent Korona hazatér

2019. október 10. 16:19

Hol van a helye egy vesztes háborút követően megszűnt rendszer hatalmi jelképeinek? A magyar királyi korona évszázadokon keresztül a magyar állam egységét fejezte ki, és bőséggel kijutott neki az évszázadok során az izgalmas kalandokból, eltűnésekből és újra felbukkanásokból. 

Ez történt vele a XX. században is. A kora újkortól a XX. század derekáig élő Szent Korona-tan egyenesen a magyar államiság eszméje megtestesülését látta az uralkodói fejdíszben. Elképzelhetetlen volt tehát, hogy a korona és a koronázási jelvények ne az országhatáron belül, védett helyen legyenek őrizve. A második világháború végén, 1945 tavaszán azonban a nyilas vezetők magukkal vitték a koronázási ékszereket az akkor Németországhoz tartozó Ausztriába.

A korona kalandos úton a térséget felszabadító amerikai csapatokhoz került, és „a magyar nemzet különleges tulajdonaként” letétben őrizték a Kentucky állambeli Fort Knox nevű katonai objektumon, ahol az Egyesült Államok aranytartaléka is volt. Magyarország államformája 1946 februárjától az addigi királyság helyett köztársaság lett, a háború utáni kommunista államvezetésnek lehetősége sem igen lett volna az ellenségnek tekintett Egyesült Államoktól visszaszerezni az ereklyét. Az 1970-es évekre kiteljesedő magyar külpolitikai nyitás sikere volt, hogy 1978. január 5-én Cyrus Vance külügyminiszter jelenlétében Budapestre érkezett a korona, másnap pedig az Országház épületében sor került a hivatalos átadásra is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár