2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Színlelt provokációval teremtette meg az okot Hitler a II. világháború kirobbantására

2021. augusztus 31. 11:31 Múlt-kor

A német fegyveresek felrohantak a lépcsőn és berúgták az ajtót. A meglepett őrök és a mérnökök ledermedtek; a támadók gyorsan lefegyvereztek mindenkit. Az egyik behatoló a mikrofonért nyúlt majd lengyelül az éterbe ordított: „Figyelem! Itt Gliwice. Az adóállomás lengyel kézre került!” A mikrofonba bömbölt helyzetjelentés történelmire sikeredett, a közelgő apokalipszis előjátéka lett…

A fenti incidens a német–lengyel határ mentén elterülő kisvárosban, Gleiwitzben történt (ma Gliwice, Lengyelország) 1939. augusztus 31-én.

A náci különleges alakulatok emberei lengyel szabotőröknek öltözve megtámadták az éj leple alatt a gleiwitzi adótornyot. A német rádióállomás színlelt elfoglalását Hitler lengyel agresszióként állította be, megteremtve a casus bellit Lengyelország lerohanására és a második világháború kirobbantására.

Miután a lengyelek elutasították a lengyel korridor – amely kijáratot biztosított számukra a Balti tengerre, de egyben elvágta a szárazföldi összeköttetést Kelet-Poroszország és Németország között – átadását a németeknek, Hitler elhatározta, hogy háborút provokál Lengyelországgal.

Hónapokkal a második világháború kitörését megelőzően a német sajtó egy erőteljes lengyelellenes propaganda-hadjárat elindításával megkezdte a közvélemény megdolgozását, a lengyelországi németek elnyomásával és megalázásával vádolva a lengyel kormányt.

Ezzel párhuzamosan a náci agytrösztök is akcióba lendültek, és az SS irányításával a Himmler-hadművelet keretében számos titkos, idegen zászló alatt zajló akciót dolgoztak ki és hajtottak végre. Ezek közül a gleiwitzi lett a legjelentősebb, amelyet sokan a második világháború első hadi cselekményeként tartanak számon.

Az akciót egy magas rangú SS-tiszt, bizonyos Alfred Helmut Naujocks vezette. Naujocks összegyűjtött néhány foglyot a dachaui koncentrációs táborból, illetve a letartóztatott sziléziai lengyel aktivistát, Franciszek Honiokot is „felvette a csapatába”.

A foglyok és Honiok természetesen nem önként vállalkoztak a feladatra. Miután megtörtént a kiválogatás, a foglyokat lengyel egyenruhába öltöztették, majd agyonlőtték őket és holttestüket a gleiwitzi rádióállomás közelében helyezték el. A különleges alakulat tagjai megrohamozták az állomást, majd a parancsot követve egy rövid németellenes szöveget sugároztak az éterbe, lengyelül.

A német sajtó természetesen felkapta a történetet és a német becsület visszaállítása érdekében azonnali revánsot követelt. Hitler nem sokat hezitált; a Wehrmacht egységei másnap hajnali 4:45-kor átlépték a német–lengyel határt, megindítva ezzel az emberiség történelmének legnagyobb fegyveres konfliktusát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár