2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ritka leletek: mumifikált oroszlánokat, krokodilokat és macskákat találtak Egyiptomban

2019. november 25. 17:45 Múlt-kor

Az Egyiptom fővárosától, Kairótól délre található szakkarai nekropoliszban több száz mumifikált állatra bukkantak a régészek: a macskák, oroszlánok és krokodilok mellett kobrákat is találtak, amelyek most bemutatásra kerültek, mint az ősi egyiptomi hitvilág különleges tárgyai.

A nekropoliszban fellelt rejtekhelyen többek között több tucatnyi mumifikált macska, 75 darab fából és bronzból készült macskaszobor, bebalzsamozott madarak és egy hatalmas, a normál méreténél négyszer-háromszor nagyobb, mumifikált bogarat is találtak. Az egyiptomiak reménykednek benne, hogy a különleges régészeti felfedezés valamelyest javítja országuk külföldi imázsát, és ösztönzik a turistákat, hogy újra felfedezzék az észak-afrikai ország mesés szépségeit. „Ez csodálatos promóció Egyiptom számára” – mondta Khaled el-Enany, egyiptomi régiségügyi miniszter.

Az öt nagy mumifikált nagymacska közül kettőt oroszlánkölyökként azonosítottak, a másik három egyed esetében még nem tudták meghatározni a pontos fajt. „Legyen gepárd, leopárd, oroszlán vagy párduc – a maga nemében úgyis egyedülálló lesz” – lelkendezett Mostafa Waziri, az egyiptomi antikvitásokért felelős intézet vezetője.

A mumifikált nagymacskákat annak a felnőtt oroszlán mumifikált maradványainak közelében találták meg, amely 2004-ben került elő a szakkarai nekropoliszban – jóval rosszabb állapotban. A szakemberek remélik, hogy az új leletek további információkat fognak szolgáltatni az egyiptomiak hitvilágában az állatok szerepére vonatkozóan.

A korabeli egyiptomiak úgy vélték, a bebalzsamozott állatok egyfajta imádnivaló istenségek, vagy egy másik elmélet szerint az állatok mumifikált formái valamiféle felajánlások lehettek az isteneiknek. „Egyfajta véráldozatként ennek nagyobb az ajándékértéke az istenek felé, mint egy fa- vagy kőszobornak” – magyarázta Salima Ikram, a Kairói Amerikai Egyetem egyiptológusa, aki úgy véli a ptolemaioszi korszakból (Kr. e. 323-30) származnak a leletek.

Az egyiptomi kormányzati tisztviselők remélik, hogy a mumifikált állatok kellő hírverést keltenek majd az ország számára még a szakkarai nekropolisz közelében felépült Nagy Egyiptomi Múzeum jövő évben esedékes megnyitója előtt. Őszintén remélik, hogy Egyiptom stabilitásának megteremtésével, valamint a nagyszabású régészeti leletek segítségével az országba özönlő turisták számát ismét a 2010-es, a forradalom előtti szintre tudják visszahozni, vagyis 14 millió fő fölé. A statisztikák optimizmusra adnak okot, tavaly 11,3 millió turista látogatott a fáraók országába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Egy hatalmas szkarabeuszbogár is a leletek között van

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár