2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Két előkelő múmia restaurálása kezdődött meg Egyiptom legújabb múzeumában

2019. szeptember 24. 10:51 MTI

Az egyiptomi régészeti miniszter jelenlétében nyitottak fel a hét végén két 3400 éves egyiptomi szarkofágot. A restaurálás után az ország ókori műkincseit őrző új múzeumban helyezik el a leleteket.

A szarkofágokban Szennedzsem és felesége múmiája fekszik. Szennedzsem az ókori Egyiptom Újbirodalmának a XIX. dinasztiája idején, I. Széthi és II. Ramszesz fáraók uralkodása alatt kézművesként dolgozott a Királyok völgye sírjain, és Dejr el-Medinában, a Nílus nyugati partján, Thébával szemben élt.

Az Egyiptomi Civilizáció Nemzeti Múzeumának (NMEC) felügyeletével megbízott Ahmed al-Serbini elmondta, hogy a két múmiát festett fa szarkofágban helyezték el. A testek kitűnő állapotban maradtak fenn, a halottak feltehetően a fáraóknak járó mumifikációs eljáráson estek át.

A szarkofágok felnyitása után a múmiákat átszállítják a restauráló laborba, ahol sterilizációs kapszulába kerülnek több mint húsz napra, majd megvizsgálják és megtisztítják őket.

A Szennedzsem-múmiákat egy 1886-ban feltárt sírban találta Gaston Maspero francia régész húsz további múmiával együtt a Nílus nyugati partján. Szennedzsem az Igazság helyének szolgálója néven szerepel a sírban, ez a cím illette meg a királysírokon dolgozó kézműveseket.

A szarkofágok az Egyiptomi Múzeumból kerültek az NMEC gyűjteményébe, amely 2017 februárjában nyílt meg részlegesen.

Az új múzeumot hivatalosan decemberben nyitják meg. A múmiacsarnokban 17 királyi múmiát tekinthetnek majd meg a látogatók.

A kairói óvárosban álló, több mint 23 ezer négyzetméteres kulturális intézményben, amely Egyiptom második legnagyobb múzeuma, mintegy 50 ezer műkincset állítanak ki, amelyek az őskortól napjainkig kísérik végig az egyiptomi civilizáció történetét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár