2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ritka fényképeken Adolf Hitler és Eva Braun mindennapjai

2020. március 20. 15:07 Múlt-kor

Eva Braun és Adolf Hitler kapcsolatának története közismertnek mondható: a nála 23 évvel idősebb politikusért, majd teljhatalmú diktátorért rajongó nő a Führer legbelsőbb köreibe is bejárással bírt, ám a politikába beleszólása nem volt, végül pedig a halálba is követte őt. Egy fontos dolog azonban gyakran elvész a Braunról szóló diskurzusban: profi fényképész volt, akinek a Hitlerről és köréről készült legértékesebb fotódokumentáció egy igen jelentős részét köszönheti az utókor.

Bár a mindkettőjüket ábrázoló képeket jobbára nem maga Braun készítette (bár időzítő segítségével ez is egy lehetőség volt), kétségtelen, hogy jelentős részüknél szerepe volt tartalmuk alakításában és beállításukban, sokuk kimondottan az ő megrendelésére készült.

Az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára továbbá négy és fél órányi mozgóképanyaggal is rendelkezik, amelyet Eva Braun készített – e képsorok főként Hitler berchtesgadeni rezidenciáján készültek, Bajorországban.

Hitler és Braun viszonya nyilvánvalóan egyenlőtlen volt, ezt bizonyítja Braun két öngyilkossági kísérlete is a harmincas években.

Mindazonáltal kapóra jött a diktátor számára barátnője szakmája, mivel Hitler egyik leghatékonyabb politikai eszköze a céltudatos kompozíciójú fényképek tömege volt, amellyel a médiát elárasztotta.

A mindennapjaik során készült képek akár egy átlagos pár benyomását is kelthetik – mi sem bizonyítja jobban, hogy a megfelelően elkészített képek segítségével szinte bármilyen illúzió fenntartható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: rarehistoricalphotos.comKép forrása: rarehistoricalphotos.comHitler 55. születésnapján, 1944. április 20. (kép forrása: rarehistoricalphotos.com)Braun és Hitler egy síüdülőben a bajorországi Garmisch-Partenkirchenben. A kép bizonyára rendkívül informális körülmények között készült, mivel Hitler igen nyíltan teszi közel kedveséhez jobb kezét (kép forrása: rarehistoricalphotos.com)Eva Braun munka közben: Hitler egyik legkedveltebb fényképes „műfaja” volt a gyermekekkel való szereplés (kép forrása: rarehistoricalphotos.com)Kép forrása: rarehistoricalphotos.comHitler és Braun egy Ursula Schneider nevű kislánnyal egy Braun által komponált fotósorozatban(kép forrása: rarehistoricalphotos.com)Kép forrása: rarehistoricalphotos.com

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár