2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori sírok és egy hadihajó maradványai kerültek elő Egyiptom elsüllyedt kikötővárosában

2021. július 21. 10:23 MTI

Búvárrégészek ókori hadihajó és egy görög temetkezési hely maradványaira bukkantak az elsüllyedt egyiptomi városban, Thónisz-Heraklionban. A Nílus torkolatában egykoron elterült település az ókorban Egyiptom legnagyobb földközi-tengeri kikötője volt, mielőtt Nagy Sándor i.e. 331-ben megalapította Alexandriát.

A fáraók kikötője

A fáraók idején, az i. e. 12. században épült várost, amelyet akkoron Thónisznak neveztek, több mint 1200 éve földrengések pusztították el. Az Alexandria közeli Abukir-öbölben fedezték fel újra 2001-ben az elsüllyedt várost.

Az Földalatti Régészet Európai Intézete vezette egyiptomi-francia régészcsoport búvárai találtak rá az ókori hadihajóra, amely akkor süllyedhetett el, amikor a város híres Ámon-temploma, amelynek közelében a hajó lehorgonyzott, összeomlott az i. e. második században.

Az előzetes vizsgálatok szerint a 26 méter hosszú, lapos fenekű hajó evezőlapátotokkal és egy nagy vitorlával az akkori hagyományos hajóépítést tükrözi, de az ókori Egyiptom jellegzetességeit is magán viseli – közölte egy egyiptomi idegenforgalmi és örökségvédelmi minisztérium.

Az elsüllyedt város egy másik részében találtak rá a görög temetőre, amely az i. e. negyedik század első éveiből származik.

„A felfedezés tükrözi a városban élt görög kereskedők jelenlétét” – közölte a tárca, hozzátéve, hogy a görögök már a késő fáraókori dinasztiák idején letelepedhettek a térségben.

Szent helyeiket a hatalmas Ámon-templom közelében építették fel. Ezek szintén megsemmisültek, maradványaikat megtalálták az egyiptomi templom maradványaival együtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár