A vörösterror 133 napja

Nézegessen 11 rémisztő mitológiai szörnyet

2018. szeptember 13. 09:06 Múlt-kor

A qalupalik

A sarkvidéki inuit (eszkimó) gyermekek régóta tudják, nem szabad a vízparthoz túl közel menni, mert ott a jég alól leselkedhet rájuk a qalupalik. A szüleik azt is elmondják nekik, hogy amikor a lény a közelben van, a tenger alól hallatszik dalának távoli zúgása. Amikor nem bírja türtőztetni magát, a qalupalik akár még kocogtathatja is alulról a jeget ujjaival.

A qalupalik csupán egy pillanat töredékéig látható, amíg elragadja áldozatát. Kiugrik a víz alól, hosszú, hegyes körmeit áldozatába mélyesztve. A gyermek csupán egyetlen rövid pillantást tud vetni arcára, amely egy, a vízben való rothadástól feldagadt és elzöldült női arcra hasonlít. A qalupalik belegyömöszöli a gyermeket egy általa viselt, úgynevezett amautba – az inuit anyák kabátjain lévő jellegzetes erszény, amelyben kisgyermeküket hordják –, és elmerül a tengerben.

A gyermek utolsó pillanataiban fájdalmak közepette fagyhalált hal a víz alatt: kiáltásra nyitott száját megtölti a jéghideg víz, majd érzi megfagyni vérét ereiben, miközben hallja, ahogy a felszín felett családja távolodó, elfojtott hangon kiáltja nevét.

A qalupalik meséjét minden bizonnyal azért mesélik az inuit gyermekeknek, hogy távol tartsák őket a veszélytől – legfőképpen a sarkvidéki tengerek kiszámíthatatlan jeges felszínétől. „Dala” a repedni készülő jég morajlása lehet, körmei kopogása pedig a jég törésének hangja.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!