2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Nézegessen 11 rémisztő mitológiai szörnyet

2018. szeptember 13. 09:06 Múlt-kor

A nian

Az ősi Kínában nem volt nagyobb fenyegetés annál, mint amikor évente egyszer a nian nevű lény lejött a hegyekből (vagy előjött a tengerből, tájegységtől függően) élelmet keresni. A lény megállíthatatlan volt – halhatatlan volt, semmilyen fegyverrel nem lehetett ártani neki, és az idő múlásával sem pusztult el. Az emberek annyit tehettek csupán, hogy bedeszkázzák ablakaikat, bezárják ajtóikat, elbújnak ágyaik alá, és reménykednek, hogy életben hagyja őket.

A falu vagy város lakóinak búvóhelyeikről kellett végignézniük, ahogy a szörnyeteg körbejárta lakhelyüket. Lapos arca volt, az oroszlánéra hasonlító alakú, azonban fején két hatalmas szarv is volt, fogai pedig borotvaélesek voltak. Nagyobb volt, mint egy elefánt, vagy bármely más élőlény a Földön.

Ha szerencséjük volt, csupán megtalálta élelmiszer-tartalékaikat, és elfogyasztotta őket. Ha nem, akkor a nian észrevette őket, és rájuk vetette magát. Áldozatait felöklelte szarvával, majd fogaival széttépte, és darabonként megette őket. Bárki az áldozatává válhatott, legfőképpen azonban a gyermekek húsát szerette.

A nian évszázadokon keresztül terrorizálta Kína vidékeit, mígnem egyszer egy öregember kiállt ellene, és elijesztette. Ezután felfedte magát: egy istenség volt álruhában, és megmutatta az embereknek, hogyan tegyék biztonságossá településeiket:

„Nem tudjátok megölni a démon niant, de távol tudjátok tartani. A lény könnyen megijed. Nem szereti a piros színt. Kerüli a hangos zajokat és a különös lényeket. Ma este tehát tegyétek pirossá a falut. Akasszatok piros táblát minden ajtóra. Keltsetek nagy zajt dobbal, zenével és tűzijátékkal. És adjatok a gyermekeiteknek álarcokat és lámpásokat védelmül.”

Kínában a mai napig tűzijátékoznak, dobolnak, és pirosba varázsolják városaikat minden egyes holdújévkor. A legenda szerint az ünneplés az egyetlen dolog, amely távol tartja e mitológiai lényt attól, hogy pusztítást végezzen az emberek között. Ha elfelejtik hagyományaikat, és abbahagyják az ünneplést, a lény vissza fog térni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár