2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Nézegessen 11 rémisztő mitológiai szörnyet

2018. szeptember 13. 09:06 Múlt-kor

A grootslang

Egy dél-afrikai legenda szerint az óriási és félelmetes grootslang (a szó „nagy kígyót” jelent holland, illetve afrikaans nyelven) az egyik első élőlény volt, amelyet a világot teremtő istenek alkottak. Amikor az ember még kósza gondolat sem volt, az istenek létrehoztak egy hatalmas, elemi erővel bíró kígyót, amely nagyobb volt bármely elefántnál, és okosabb volt bármely embernél.

Hiba volt. Az istenek még éppen csak tanulták az élet létrehozásának művészetét, és még nem értették az ilyen erős lények által jelentett veszélyt. A grootslang körbe tudta fogni bármelyik élőlényt, és másodpercek alatt végezni tudott vele. Az istenek megpróbálták kijavítani hibájukat: megkísérelték kipusztítani a fajt, kettéosztva energiáit, és szétosztva azt két állatfajta, az elefántok és a kígyók között. Egy grootslang azonban elszökött, és életet adott faja további példányainak, megmentve őket a kihalástól.

Amikor az első európaiak megjelentek a térségben, a bennszülöttek elmondták nekik, hogy az óriáskígyók még léteztek földjük legmélyebb rejtekhelyein. E mitológiai lények feneketlen üregekben és több tucat mérföld átmérőjű barlangokban rejtőztek – legtöbbjük nagy gyémánthalmokat őrzött irigységgel és kapzsisággal. Talán a gyarmatosítók elkedvtelenítésére is szolgáltak ezek a történetek.

Napjainkban a legismertebb grootslang, mint mondják, az észak-fokföldi Richtersveld nevű sivatagos, hegyekkel tarkított tájegységben él egy barlangban. Itt vár arra, hogy valaki oly vakmerő legyen, hogy lemerészkedjen birodalmába. Ideje nagy részét azzal tölti, hogy elefántokat csalogat le magához, majd megfojtja és egészben lenyeli őket – valóban minden mondakör egyik legfélelmetesebb teremtménye.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár