2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Minden idők öt legnagyobb átverése

2015. április 17. 17:24

Hitler naplója

1983 áprilisában a Stern című német hetilap szenzációs hírt jelentett be hamburgi sajtótájékoztatóján: megvásárolták a Führer naplóját. Az újság egyik szerkesztője, a nácik iránti szenvedélyéről is ismert Gerd Heidemann büszkén lobogtatta a 60 darab összefűzött füzetből álló dokumentumot, amelyet 9,3 millió márkáért szereztek meg egy bizonyos Konrad Kujautól. Kujau  állítása szerint Hitler egyik Szászországban lezuhant repülőgépe közelében találta meg egy helybeli gazda, aki később eladta az üzletembernek.

 Gerd Heidemann büszkén lobogtatja Hitler naplóját

A Stern később oldalakat közölt az állítólagos, 1932 és 1945 között írt naplóból, aminek köszönhetően megugrott az eladása, s szerte a világról érkeztek más sajtóorgánumoktól megkeresések, amelyek vagyonokat fizettek volna, ha egy-két oldalt ők is hasábjaikra tűzhetnek.

Két hét sem telt el, s a naplóról kiderült, hogy hamisítvány. A szakértők szerint az írás tele volt tárgyi tévedésekkel, ráadásul a tinta, amellyel írták a 20. század első felében még nem is létezett, s a papírlapok sem voltak korhűk. Továbbá Hitler ritkán írt, akkor is inkább ceruzával. A bíróság előtt Kujau  bevallotta a csalást, azonban azt állította, hogy ő csupán 2,7 millió márkát kapott a füzetekért, így valószínűleg a fennmaradó 6,6 milliót Heidemann tette zsebre. Mindkettejüket elítélték. Később kiderült, Heidemann csak egy naiv balek volt, s nem tartott meg egy pfenninget sem.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár