2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket
Itt támogathatod a Múlt-kor szerkesztőségét!

Meglett két Andy Warhol-nyomat az ellopott kilencből

2015. szeptember 16. 10:58 MTI

Meglett két Andy Warhol-nyomat a kilenc alkotás közül, amelyeket évekkel ezelőtt egy Los Angeles-i filmes vállalkozástól loptak el. A háromdarabos sorozatba tartozó két képet - amely egy szibériai tigrist és egy kanadai vadjuhot ábrázol - ügyfele képviseletében egy ügyvéd adta át a Los Angeles-i rendőrségnek. Korábban kiderült, hogy a széria harmadik alkotását, amelyen egy fehérfejű rétisas látható, négy éve eladták egy árverésen. Ezen a nyomon indult el a rendőrség is.

Andy Warhol szibériai tigrise
Andy Warhol szibériai tigrise

A Bryan Calvero üzletembert képviselő Harald Braun ügyvéd hétfőn nyújtotta át a rendőrségnek a két alkotást és arra hivatkozott: ügyfele nem tudta, hogy lopott képek kerültek a birtokába. Mikor Calvero a harmadik alkotást a Bonhams árverésén eladta, akkor sem merült fel, hogy kétes lenne az eredete.

Andy Warhol kilenc selyemszitanyomata egy Los Angeles-i filmes vállalkozás üzletének falain függött, a lopást a tulajdonosok évekig nem vették észre, mert a 350 ezer dollár (96,6 millió forint) összértékű alkotások helyére hamisítványokat aggattak ki a tolvajok.

Az ellopott képek közül hat az 1980-ban készült Ten Jews of the Twentieth Century-sorozat része: Louis Brandeis, Martin Buber, George Gershwin, Sarah Bernhardt, Gertude Stein és Sigmund Freud portréja látható a nyomatokon. A három további, állatokat ábrázoló mű pedig az 1983-as Endangered Species című sorozatba tartozik. Moviola filmes vállalkozás tulajdonosai csak idén nyáron vették észre a lopást, amikor újra akartak kereteztetni egy képet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár