2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Máig rejtély, pontosan miként vált köddé Anglia első tengerentúli kolóniája

2021. június 25. 08:45 Múlt-kor

Feltételezett túlélők

Mindennek azonban alapvetően ellentmond az, hogy White nem talált olyan nyomokat, amelyek arra utaltak volna, hogy Roanoke-t erőszakkal elfoglalták volna. A legvalószínűbb feltételezések abból indulnak ki, hogy a telepesek valamelyik indián törzs védelmébe húzódtak, és ott élték túl a rájuk váró éveket.

A Zúñiga-térkép alapján, amely a nevét az angliai spanyol nagykövetről nyerte, és egy jamestowni telepes, Francis Nelson rajzolta 1607 körül, feltüntet négy ruhába öltözött embert „roonock”-ból.

Olyan híradásokról is beszámoltak a későbbi telepesek, amelyekben szőke hajú, vagy éppen szürke szemű indiánokat láttak, akik alighanem az európaiaktól nyerték el ezeket a jellegzetességeket. A Croatoan szigetén (ma Hatteras-sziget) élő indiánok azt tartották magukról, hogy az őseik fehér emberek voltak. William Strachey indián településeken látott kétszintes kőépületeket, amelyekről feltételezte, hogy a roanoke-iak tudását tükrözhették.

A fenti források és híradások miatt is népszerű teória Roanoke sorsával kapcsolatban az, hogy a telepesek egy közeli indián csoport védelme alá húzódtak, ám a helyi törzsek hatalmi harcában a vesztesek oldalára kerültek, így a férfiak vélhetően áldozatul estek a háborúnak. A nők és a gyermekek pedig alighanem valamelyik indián törzs fogságában élték le az életüket.

Hogy melyik elmélet jár legközelebb a valósághoz, azt alighanem képtelenség megmondani ennyi év távlatából. Amíg további bizonyítékok nem kerülnek elő, addig Virginia Dare-nek és társainak a sorsa rejtély marad.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Sir Walter Raleigh megérkezése VirginiábaVirginia Dare keresztelőjeEgy indián – feltehetően Wingina törzsfőnök – egy John White által készített vízfestményenEgy angol telepes erőszakos halálának ábrázolásaWalter Raleigh kereskedelmi kapcsolatot létesít az indiánokkalSecota (vagy Secoton) indián falu ábrázolása
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár