2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Így lehelt halálos gázt a világba a pokol kapuját őrző Kerberos, a többfejű kutya

2018. március 9. 11:46

Az ókori Róma papjai szén-dioxiddal kábították el azokat az állatokat, amelyeket áldozatként ajánlottak fel az isteneiknek. Egy új tanulmány szerint a „pokol kapuját” egy barlang szimbolizálhatta, amely az alvilágba vezetett.

Az ősi templom Hierapolis városában, a mai Törökország területén és a pokol kapuját őrző Kerberos

Egyszerűen megfulladtak az állatok

Egy színházban áldozták fel az állatokat az ókori Róma papjai, hogy így nyerjék el isteneik kegyeit. Úgy vélték, hogy azok jóindulatát csupán ajándékokkal biztosíthatják, és csak akkor kapnak valamit, ha cserébe adnak is. Ezért csatlakozott mind a köz-, mind a magánélet fontosabb megnyilvánulásaihoz valamilyen áldozat. Rituális szertartások során ontották állatok vérét például városalapításkor, a csaták előtt, a győzelmek után, a népgyűléseket megelőzően, vagy épp a bűn engesztelésére. Emellett az ünnepek, házasságkötések és más, fontos események is kötelező alkalmat adtak véres vagy vértelen áldozatok bemutatására.

Az, hogy milyen állatot választottak a papok, szinte mindig az égi istenek „kívánságaitól” függött. Poszeidón (a tenger istene) például a bikát és lovat részesítette előnyben, Déméter (a földművelés és termékenység istennője) a disznót, Dionüszosz (a bor és mámor megtestesítője) a bakkecskét, Aszklépiosz (a gyógyítás istene) a kakast, míg Aphrodité (a szerelem és szépség istennője) a galambot. A férfi istenségeknek rendszerint hímet, az istennőknek pedig leginkább nőstényt áldoztak fel.

A „pokol kapuja” az ókori Róma területén, egy barlangban rejtőzik. A görög-római hitvilág szerint ez mutatott utat az alvilágba. Egy új tanulmány szerint azonban az áldozatokat bemutató papok nem használtak késeket vagy más fegyvereket az állatok életének kioltásához. Azok ugyanis egyszerűen megfulladtak egy halálos gáztól, amely a barlangból áramlott ki. 

„Az egyszerűen gondolkodó, egykori szemlélők számára ez az egész természetfelettinek tűnt, hiszen nem ismerték ennek a halálos gáznak, a vulkáni szén-dioxidnak az eredetét” – mutatnak rá a kutatók tanulmányukban, amelyről a Livescience számolt be. – „Több mint kétezer évvel ezelőtt ezeket a jelenségeket nem tudták tudományosan megmagyarázni, ezért a természetfölötti erőknek tulajdonították vagy épp a jószándékú isteneknek.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A Plutonium bejárata az alvilágba vezető, halálos gázokkal teli barlangbaA pokol kapujának digitális rekonstrukciója
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár