A vörösterror 133 napja

Időkapszula került elő a losonci zsinagóga padlója alól

2015. július 8. 15:23 MTI

Időkapszulára leltek a losonci zsinagóga felújítása során régészek, akik iratokat és különböző értékű arany- és ezüstpénzeket tartalmazó nagy üvegtartályt tártak fel.

A zsinagógából előkerült üvegtartály

A zsinagógát, amely 1924 és 1926 között Baumhorn Lipót tervei alapján készült, 1944-ig használta a helyi zsidó hitközség. A nagyméretű, 1100 személy befogadására alkalmas épület az eredetileg 1863-ban épült zsinagóga helyén létesült. A második világháború alatt a zsinagóga belseje kiégett, az épületet 1985-ben nyilvánították műemlékké. Losonc (Lucenec) városa 2,3 millió eurót nyert európai uniós alapokból a zsinagóga rekonstrukciójára, amelyet a tervek szerint multifunkciós kulturális központtá alakítanak át, a belső teret és a tetőzetet felújítják, a külső falakat megtisztítják.

A felújításhoz kapcsolódóan régészeti feltárásokat is végeznek, így találtak rá az archeológusok a padlószint kiásása során az első zsinagóga alapjaira. Viktoria Tittonova, a Füleki Vármúzeum igazgatója szerint az alapozásban kialakított üregből került elő az üvegtartály, benne az 1863-ban megépült eredeti zsinagóga alapító okiratával, valamint az arany- és ezüstpénzekkel. Érdekességként említette meg a múzeumigazgató, hogy a tartályon fel van tüntetve Jan Kossuch, a helyi üvegkészítő cég tulajdonosának neve, aki vélhetően pénzt adományozott a zsinagóga megépítésére. Iveta Kaczerova ásatásvezető régész az értékes lelettel kapcsolatban kitért arra, hogy korábban a losonci kálvinista templom tornyából is hasonló időkapszula került elő, amely korabeli újságokat, pénzérméket, valamint az építésre adakozók névsorát tartalmazta.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!