2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Himmler megátalkodott náci lánya a hatvanas években az NSZK hírszerzésének dolgozott

2018. július 2. 12:02 MTI

Heinrich Himmler náci SS-vezér lánya a háború után egy ideig a nyugatnémet hírszerzésnek (BND) dolgozott titkárnőként – jelentette pénteken a Bild című német tömeglap Bodo Hechelhammer történészre hivatkozva.

Himmler és lánya

A történész a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a Reichsführer lánya, Gudrun Burwitz 1961-től 1963-ig dolgozott a BND-nél, távozása pedig egybeesett azzal, amikor a Német Szövetségi Köztársaság változtatásokat hajtott végre az állami szférában, elismerendő azoknak az állami alkalmazottaknak a sérelmeit, akiket a nácik zaklattak.

A Bild azt írja, hogy az idén májusban 88 évesen elhunyt Burwitz egészen idős koráig aktívan részt vett szélsőjobbodali szervezetek tevékenységében, náci meneteken is felvonult, és soha nem határolódott el az apja által elkövetett háborús és emberiesség elleni bűnöktől.

Az SS, azaz Schutzstaffel („védőosztag”) eleinte a náci párt biztonsági szervezete volt, ám a második világháború végére a Német Birodalom legnagyobb hatalmú katonai szervezetévé vált. Heinrich Himmler 1929-től egészen 1945-ig állt az SS élén, Adolf Hitler legbelsőbb köréhez tartozott, s kiemelt felelősség terheli a nácik által elkövetett népirtásért. Himmler a háború végén Hitler háta mögött béketárgyalásokat akart kezdeményezni a szövetségesekkel, ami miatt a Führer minden posztjáról leváltotta, és elrendelte, hogy tartóztassák le. Himmler menekülni próbált, de brit fogságba esett, és 1945. május 23-án cianidkapszulával megölte magát. Jelöletlen sírba temették, melynek helye ismeretlen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár