2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hasznos társakból isteni szimbólumokká váltak a macskák az ókori Egyiptomban

2021. augusztus 25. 18:04 Múlt-kor

Társaság a túlvilágon

Miután életükben is macskát tartottak, az ókori egyiptomiak gyakran a túlvilágra is továbbvitték e kapcsolatot. „A sír az ember posztumusz háza volt az örökkévalóságig” – magyarázza Troche. „Az ember sírjában ábrázolva volt a családja, legjelentősebb címei és díjai, illetve az általa kedvelt tevékenységek. Hogy ezen az úgymond tablón ott vannak a macskák is, sokat elmond az ókori egyiptomiak napi életében betöltött szerepükről, illetve abbeli reményükről, hogy velük tartanak majd a következő életbe is.”

Nebamun, egy Thébában élt 18. dinasztia kori hivatali írnok sírjának egyik festménye – amely ma a British Museumban található – egy macska társaságában ábrázolja a halászó, illetve vízimadarakat befogó férfit. A macska egy elejtett madarat a szájában tart, karmaiban pedig két másikat. Az állat egyik szeme valódi arannyal van kifestve, a múzeum szakértői szerint ez az egyetlen ismert példa erre az igen költséges eljárásra a thébai sírok körében.

A macskák azonban nem csupán a falfestményeken lehettek jelen az ókori egyiptomi sírokban – gyakran mumifikálták is őket, és gazdájuk mellé helyezték a sírba. Ennek egyik funkciója az volt, hogy az elhunyt embernek nyújtson segítséget a túlvilágon. „Ez azt jelentette, hogy az elhunyt személy a mumifikált macska testét is elfoglalhatta a túlvilágon” – mondja Monique Skidmore, a Deakin Egyetem antropológusa.

Az ókori uralkodók tették őket divatossá

Ahogy a korábbi és későbbi civilizációk és kultúrák esetében, úgy az ókori Egyiptomban is az uralkodó osztály ízlése szabta meg a szélesebb néprétegek által követett divatot az élet szinte minden területén.

„Az ókori egyiptomiak részben isteneik tettei és elvárásai miatt tartották oly nagy becsben a macskákat, de egyúttal azért is, mert a fáraók nagymacskákat is tartottak” – magyarázza Skidmore. „Az egyiptomi uralkodó osztály tagjai aranyba öltöztették macskáikat, és engedték nekik, hogy az ő tányérjukról falatozzanak.” Habár az alsóbb osztályok tagjai nem díszíthették háziállataikat nemesfémekkel, saját ékszereiken népszerű motívumokat képeztek többek közt a macskák is.

És bár a macskák a fáraók kedvenceinek számítottak, a különféle dinasztikus korokban más és más aspektusaik kerültek előtérbe. „Basztet például – Ré és Ízisz istenek lánya – eleinte vad nőstény oroszlánként került ábrázolásra, később azonban házimacskaként: gondoskodó anyaként, több kölyökkel, a család védelmezőjeként” – teszi hozzá Skidmore.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Védelmező macskafigurával ellátott állatkoporsó az ókori EgyiptombólMacskamúmia a párizsi Louvre gyűjteményébőlKölykével fekvő macska bronzszobra az ókori Egyiptomból, a párizsi Louvre gyűjteményébenHalat evő macska egy szék alatt egy egyiptomi sír falfestményénThotmesz herceg (III. Amenhotep fáraó fia) macskájának szarkofágján látható ábrázolás

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár