2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feszültségekkel teli volt a brit királyi család 20. századi története

2023. november 21. 20:20 Szabó Orsolya Zsuzsanna

Amikor 2011-ben a Newsweek címlapot szentelt az ötvenévesre photoshoppolt walesi hercegnének, nem pusztán Diana középkorú arcának látványa váltott ki heves reakcióhullámot. A képen ugyanis mosolyogva sétált mellette az újdonsült menye, Katalin. A digitális trükk nyomán sokan meghatottan nyilvánították ki, milyen jó érzés a két hercegnét „együtt látni” ebben a valóságon és időn túli helyzetben.

VI. György
A későbbi VI. György és

Tradícióerőd és Újvilág

Nem meglepő, hogy a világ fantáziáját magával ragadta ez a mesés képszerkesztés. A brit királyi udvar XX. századi történetében meglehetősen ritkán találkozhatunk ugyanis pozitív emlékeket ébresztő anyóskapcsolatokkal. Három történet különösen éles kontúrokkal emelkedik ki a generációk közötti konfliktusok évtizedeiből: Mária királyné reakciója fia Wallis Simpsonnal kötött házasságára, II. Erzsébet édesanyjának és férjének viszálya, valamint a királynő és Diana kapcsolata jól példázza a királyi családon belüli feszültségeket.

A XX. század első felének egyik legnagyobb királyi botránya valószínűleg nem kerülte el azt, aki a brit uralkodócsaládról készült bármilyen film vagy tévésorozat első húsz percét végignézte. Pedig amikor VIII. Eduárd – vagy ahogy a királyi családban hívták, David – viszonyba kezdett a férjezett Wallis Simpsonnal, még senki sem hitte, hogy a playboy trónörökös komolyan számol amerikai szerelmével és a trónról is lemond miatta.

1936-ban azonban, abban az évben, amikor Eduárdot királlyá koronázták, és a viszony már két éve tartott, a párról fényképek jelentek meg egy amerikai magazinban. Ezt követően kezdték az udvarban határozott közbeavatkozásra biztatni az uralkodó édesanyját, Mária anyakirálynét. Az ő tradícióközpontú világképébe azonban annyira nem fért bele a házasság lehetősége, hogy hónapokon át struccpolitikát folytatott.

Már csak akkor próbálta politikai kapcsolatai révén megakadályozni Simpson (második) válását, amikor az év őszén Eduárd – akinek érzései ekkorra sokkal inkább a mánia, mintsem a romantika kategóriájába tartoztak – bejelentette Stanley Baldwin miniszterelnöknek, hogy elveszi szerelmét. A király egy családi vacsora alkalmával anyját is megpróbálta rávenni, hogy legalább találkozzon Simpsonnal, de a fia leírása szerint a „hagyományok erődjéből a világra tekintő” Mária – Viktória királynő távoli unokatestvére – hallani sem akart a dologról.

Amikor az uralkodó úgy döntött, hogy lemond a trónról, csak hogy összeházasodhasson szeretett Wallisával, az anyakirályné több kísérletet tett arra, hogy lebeszélje erről. Csakhogy hiába hivatkozott a király öccse, a későbbi VI. György („Bertie”) gyenge egészségi állapotára, fia elhatározásán nem tudott változtatni.

Innentől kezdve az anyaként mindig is rideg, szeretetlen viselkedést mutató Mária még távolságtartóbb lett Eduárddal. Az egykori uralkodó a későbbiekben számos alkalommal, ám nem sok sikerrel próbált közeledni az anyjához. Mária életének hátralévő részében ugyan válaszolt fiának, esküvőjére még gratuláló táviratot is küldött, ám mindenkor kinyilvánította: számára országa és kötelessége áll az első helyen.

Az akkor már Windsor hercegnéje címet birtokló Wallis Simpsonnal anyósa soha nem állt szóba, közvetetten azonban nagyon is hatással volt a mindennapjaira az anya és fia között vibráló feszültség. Mária dühe és értetlensége Eduárd lelkiismeretének halálig kísértő hangjává vált kettejük házasságában, amely sokszor a pár intenzív társadalmi életének zaját is elnyomta.

István

Wallis –  akinek 2020-ban előkerült, második férjével folytatott levelezése azt sugallta, hogy valójában sosem akart Eduárd felesége lenni, és csak érzelmi zsarolásnak engedve mondott neki igent, rosszul viselte az életét beárnyékoló családi konfliktust. A házaspárnak dolgozó alkalmazottak elbeszéléseiből viszont az tűnik ki, hogy Wallis domináns személyiségével elnyomta és irányította Eduárdot, s gyakori dühkitörései nyomán az is egyértelmű, hogy a folytonos lelki tusával küzdő férje fölötti anyáskodás irritáló volt a számára.

Sőt, úgy tűnik, bűntudatot is érzett a volt király helyzete és lelkiállapota miatt; erre utal legalábbis az a levél, amelyet férje tudta nélkül a második világháború idején írt anyósának, és amelyben alázatosan arra az egyszerű anyai gesztusra kérte Máriát, hogy törődjön a fiával. A közeledési kísérlet ezúttal is kudarcba fulladt: az anyakirályné egyáltalán nem reagált Simpson megkeresésére, s 1953-ban bekövetkezett haláláig fiával is csupán kétszer találkozott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az 1921-es családi portré készítésekor még se V. György király, se felesége, Mária nem gondolta, mekkora botrányt fog okozni a legidősebb fiuk (középen)A fiúi kézcsókA skandalum okozójaAz 1937. június 3-án a franciaországi Château de Candé-kastély könyvtárában megtartott esküvői szertartáson rendkívül sok szék maradt üresenAz anyakirálynő a brit trónról lemondó fiával kilenc éven át nem találkozott. Az incidenst követő első beszélgetésre 1945 végén került sor.Erzsébet makacsul ragaszkodott FülöphözA rideg nagymama, a véletlenül trónra került király, a makacs trónörökösnő, a szókimondó férj, az ellenségeskedő anyakirálynő és a generációkkal később is csupán trónörökös gyermek, valamint az újszülött húg – a brit királyi család 1950-benA leendő hercegné és a „volt” szerető, az akkor már házas Kamilla 1980-ban közösen nézték meg a ludlow-i lovasversenyt, ahol Károly is nyeregbe pattantKároly herceg és Diana a fotósok előtt, miután bejelentették eljegyzésüketA gyermekáldás ellenére viszonylag hamar kiderült, hogy a házasság nem működik. 1996 júliusában váltak el.Diana a bejelentést követőenAz ominózus címlap 2011-ből

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár