2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Felújításra kerül a drámarajongó Marie Antoinette saját színháza Versailles-ban

2021. február 26. 11:51 MTI

Felújítják Mária Antónia, XVI. Lajos francia király tragikus sorsú feleségének versailles-i színházát.

"Kicsit olyan, mint Csipkerózsika" - magyarázta Raphaël Masson, a Versailles-i Örökség restaurátora a Kis-Trianon-kastély kertjében megbúvó ékkőre, mely hajdan a királynő titkos helye volt.

Ez az a hely, ahol a zene- és színházrajongó királyné utoljára állt színpadra, hogy A sevillai borbély Rosináját eljátssza Beaumarchais, a szerző szemei előtt.

A Mária Antónia (1755-1793) építésze, Richard Mique tervezte épületet, amelyben egyedülálló módon, működőképesen maradt fenn a 17. századi színpadi gépezet, a francia forradalom is megkímélte, mert értéktelennek ítélték.

"Valóságos csoda, hogy ez a színház fennmaradt. A 18. század második felében igazi színházmánia uralkodott, minden herceg teátrumot építtetett az otthonában, de szinte semmi nem maradt fenn ezekből" - erősítette meg Masson.

A pandémia alatt megszűntek a vezetett látogatások, amelyek során havonta egyszer a közönség megtekinthette a korszak színpadtechnikáját, így a restaurátorok és művészek a kényszerszünetet a rossz állapotú függöny pótlására fordították. A december közepén helyére akasztott, díszes aranyszegélyű kobaltkék új függöny valójában optikai csalódást keltő festett vászon - árulta el a restaurátor.

Maga a terem is csupa vizuális illúziókeltés, hamis márvány, papírmasé és karton rejtőzik az aranyozott felületek mögött.

Egy másik projekt a színház-múzeum díszleteinek felújítása. A teátrumban, amely Mária Antónia korában akár 250 nézőt is befogadott, három teljes díszlet is fennmaradt: egy rusztikus, egy erdei és egy Minerva templomát ábrázoló, mely a világ legkorábbi,1754-ből származó teljes egészében fennmaradt díszlete.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Mária Antónia francia királyné
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár