2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Felelőst találtak a Tutanhamon-botrány ügyében 

2015. január 29. 10:23 MTI

Menesztették a kairói Egyiptomi Múzeum restaurátori osztályának vezetőjét, miután helytelenül ragasztották vissza Tutanhamon fáraó világhírű arany halotti maszkjának szakállát. 

Tutanhamon

Ilham Abdel Rahman osztályvezetőnőnek büntetésből a harci kocsik osztályán kell dolgoznia a továbbiakban, helyére a Kopt Múzeumból hívtak szakembert. A múzeum több más munkatársa ellen vizsgálat indult. Az egyiptomi kormány egy fémekre specializálódott német restaurátortól, Christian Eckmanntól, a mainzi Római-Germán Központi Múzeum munkatársától kérte szakvéleményt a maszk állapotáról, és őt bízta meg a helyreállítás koncepciójának kidolgozásával is.

A múzeum egyik munkatársa egy világítótest kicserélése közben a vitrinben véletlenül meglökte a szakállt, amely leesett. Azt műgyantával stabilan visszaragasztották ugyan, de az eredmény nem esztétikus - mondta el a német szakember a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak. Szerinte a restaurátorok sietősen és "nem tisztán" dolgoztak, ráadásul az epoxigyanta problémás anyag a restaurálásban, mivel nehezen oldható.

A korrekt helyreállítást Eckman "kényes, de megoldható" műveletnek nevezte. Az aranytárgyak felülete egyfelől érzékeny, másfelől vegyileg stabil, és léteznek óvatos mechanikus lehetőségek a műgyanta kármentes eltávolítására - mondta. Maga a német restaurátor sem tudja még azonban, hogy milyen módszert választ a szakáll eltávolítására és szakszerű visszahelyezésére, ehhez - mint mondta - jobban kellene ismernie a szakállt "és az ősi rögzítési módot".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár