2020. tavasz: Halálos tudomány

Letörték Tutanhamon halotti maszkjának szakállát

2015. január 22. 23:32 MTI, Múlt-kor

A legismertebb egyiptomi fáraó arany halotti maszkjának fonott szakálla tavaly takarítás közben letört, jelentették be szerdán Egyiptomban. A kairói Egyiptomi Múzeum kétségbeesett kurátorai gyorsan akartak cselekedni, s visszaragasztották a darabkát, a szétfolyt, s már megszáradt ragasztót pedig levakarták. Az eredmény katasztrofális lett: a 3300 éves leleten az összeillesztésnél egy közelről szépen kivehető rés látszik, valamint egy karcolással is "gazdagabb" lett a kaparás miatt.

Tutanhamon arany halotti maszkja

A kairói Egyiptomi Múzeum három kurátora több brit lapnak is három különböző történetet mesélt el, s természetesen mindegyikük név nélkül nyilatkozott, félve a retorzióktól. A három beszámoló még abban sem volt egységes, hogy a kék és arany színű, fonott szakáll egy rossz, de erőteljesebb mozdulat következtében vált el a fáraó állától vagy a kiálló rész már egyébként is lazán illeszkedett, s bármelyik óvatlan pillanatban elválhatott volna a többi résztől. Az egyik beszámoló szerint takarítás közben történt az incidens, egy másik szerint pedig éjszaka, a vitrin világításának megjavításakor: mikor elmozdították a maszkot, azt meglehetősen rossz helyen, a szakállrésznél ragadták meg.

Az eset tavaly történt, a kurátoroknak feletteseik utasítására másnap a múzeum kinyitása előtt gyorsan kellett cselekedniük, s a nagy kapkodásban egy nem megfelelő ragasztóhoz nyúltak. "Sajnálatos módon egy oldhatatlan ragasztó, az epoxigyanta mellett döntöttünk, amelyet fémek, illetve kövek ragasztásához használnak, de egy olyan régi anyaghoz, mint Tutanhamon halotti maszkja, bizonyára nem volt megfelelő" - mondta az egyik kurátor.

"A maszkot a konzerváló laborba kellett volna szállítanunk, de gyorsan cselekedtünk, hogy senki ne vegye észre, s ne kelljen elmozdítani a kiállító térből" - magyarázta tovább, hozzátéve: "közelről jól látható a szakáll és az áll között éktelenkedő átlátszó sárgás massza." Egy másik kurátor elmondta, hogy az epoxi kifolyt, s gyorsan megszáradt a királyi maszk arcfelületén, amit egy harmadik kollégájuk egy még kevésbé megfelelő eszközzel, egy spatulával próbált meg eltávolítani. Így keletkeztek a karcolások.

A mintegy 3300 évvel ezelőtt elhunyt fáraó sírját Howard Carter brit régész fedezte fel 1922-ben a Luxorhoz közel található Királyok völgyében. Míg a múmia a mai napig az eredeti helyszínen van kiállítva, a hozzátartozó világhírű arany halotti maszk a kairói Egyiptomi Múzeumban látható. A kutatások szerint a halotti maszk nem egy idealizált portré, nem az alattvalói hízelgés eredménye, hanem maga a valóság: a fiatal fáraó valóban ilyen megnyerő, jóképű ifjú volt. A maszk anyaga egyébként minden szempontból királyi: az arany alapanyagot féldrágakő és színes üvegpaszta berakások díszítik, a szem kihúzott része és a szemöldök pedig lazúrkőből készült.

Az egyiptomi turizmus, amely egykor az ország gazdaságának egyik motorja volt, éppen újjáéledőben van a Hoszni Mubarak elnök bukását hozó, 2011-es forradalom után. Ebben komoly szerepük van a múzeumoknak és a frissen megnyitott ókori síroknak. Az Egyiptomi Múzeum ennek ellenére 1902-es megnyitása óta nem esett át számottevő korszerűsítésen, és a Tutanhamon-kiállítás átköltöztetését a 2018-ban megnyitni tervezett Nagy Egyiptomi Múzeumba sem jelentették még be hivatalosan.

A maszk megrongálásáról sem a Régészeti Minisztérium, sem a múzeum vezetése nem nyilatkozott hivatalosan.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!