2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eredeti színükben pompázó házak szegélyezte utcára bukkantak Pompejiben

2018. május 22. 10:59 MTI

Szinte tökéletes állapotban lévő és eredeti színükben pompázó erkélyekkel szegélyezett utcácskát tártak fel régészek a dél-olaszországi Pompejiben. Az illetékes olasz kulturális hatóságok szerint az épületeket a Vezúv 79-es kitörésekor elpusztult város egy eddig feltáratlan, nagyjából 66 hektáros területén folyó munkálatok során fedezték fel.

„Egy ilyen felfedezés igazi újdonságnak számít Pompeji ezen területén” - írta közleményében a régészeti lelőhely, megjegyezve, hogy majdnem kétezer évvel a vulkánkitörés után a romváros még mindig képes meglepni a régészeket.

A mostani felfedezés nem csupán azért különleges, mert a látogatók eredeti színükben láthatják majd az épületeket, hanem mert Pompejiben rendkívül ritkák az olyan épületek, amelyeknek felső szintje is átvészelte az elmúlt évezredeket. Ennek oka, hogy a szomszédos Herculaneummal ellentétben, amelyet alulról felfelé temetett be a hamu, Pompejire felülről csapott le a végzete.

A Vezúvtól való nagyobb távolsága miatt Pompejit vékonyabb rétegben borította be a törmelék – átlagosan négy méter magasan, míg Herculaneumot több mint 20 méter magasan –, ami azt jelenti, hogy az épületek felső szintjét nem volt, ami megóvja a pusztulástól. 

A most feltárt épületek jellegzetes „pompeji vörös” színűek, és virágokat, valamint állatokat idéző geometriai formák díszítik őket. Massimo Osanna, a pompeji régészeti lelőhely igazgatója szerint az erkélyek nem csupán a színüket, hanem néhány bútordarabot is megőriztek a jelenkor számára.

Némelyiken még amforákat is találtak a kutatók, akik szerint a római időkben főleg bor és olaj tárolására használt cserépedényeket annak idején száradni hagyták kint a tulajdonosaik. Az újonnan feltárt területen zajló munkálatok befejeztével a térséget megnyitják a látogatók előtt.

Pompeji 20 ezer lakójának jelentős része meghalt a vulkánkitörés során, amikor maga alá temette egy réteg láva, sár és por. Csak a 18. században fedezték fel az elfeledett város nyomait, benne számos nagyon jó állapotban megőrződött holttesttel, amelyek még abban a pozícióban voltak a rétegek alatt, amelyben egykor az életükért küzdöttek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár