2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A csirke, amely 18 hónapot élt fej nélkül

2015. szeptember 10. 14:11

Hetven évvel ezelőtt, 1945. szeptember 10-én egy coloradói farmer feleségével csirkéket vágott le az udvarukban, hogy a húspiacra vigyék őket. Már több mint negyvenet levágtak, amikor egy öt és fél hónapos kakas került a kezeik közé, amely addig fészkelődött a bárd alatt, hogy a gyilkos csapás csak a fél fejét vitte le. A Mike névre keresztelt kakasnak eltűnt az „arca”, azonban hatalmas szerencséje volt: valami oknál fogva életben maradt. Nálánál csak a gazdája volt szerencsésebb, aki az állat 18 hónappal későbbi elhalálozásáig havi több ezer dollárt keresett meg Mike segítségével.

1945. szeptember 10-én Lloyd Olsen és felesége, Clara a coloradói Fruitában lévő farmjukon több tucatnyi csirkét fejeztek le, hogy másnap elvigyék a piacra. A férfi fogta a kezében a bárdot, az asszony pedig a hús feldolgozásával munkálkodott. Közel negyven lefejezés után az egyik kakas nem éppen úgy viselkedett, mint ahogy egy fej nélküli csirkének „illene”. „A csapás után felkelt és elkezdett mászkálni, majd szaladgálni megállás nélkül” – mondta a házaspár dédunokája, Troy Waters, aki szintén Fruitában gazdálkodik.

A házaspár igen meglepődött, amikor a furcsa teremtés még másnap is életben volt. El is vitték magukkal a húspiacra, és egy-egy korsó sörben fogadtak az ismerőseikkel, hogy vajon létezik-e élő fejetlen csirke. Gyorsan elterjedt a hír Fruitában, hogy egy csodás lény lakozik köztük, s a helyi újság napokon belül interjút készített az Olsen-házaspárral, majd két héttel később a 450 kilométerre lévő utahi Salt Lake City-ből érkezett egy újságíró. Ő adta az ötletet, hogy a fejetlen csirkével egy vagonnyi pénzt kereshetnének.

„Az 1940-es években a dédszüleimnek még csak egy kis farmja volt, és elég szűkösen tudtak megélni belőle” – mondta Waters a BBC-nek. Először Salt Lake Citybe utaztak, ahol a Utahi Egyetemen vizsgálták meg a kakast. A pletykák szerint a kutatóorvosok több tucatnyi csirkének távolították el a fejét, hogy lássák, képesek-e életben maradni. Miután a Life Magazine is lehozta a megdöbbentő hírt – Csodálatos Mike, a fejetlen csirke (Miracle Mike the Headless Chicken) címen – a házaspár „turnézni” indult, főként Arizonában és Kaliforniában mutatták be Mike-ot.

Miután az aratás idejére visszatértek Fruitába, 40-50 levél várta őket, és nem volt mind pozitív kicsengésű. Az egyik a nácikhoz hasonlította Olsenéket, egy Alaszkából író pedig elcserélte volna a kakas combját egy faládára. Sokan, mivel nem tudták a házaspár nevét, ezt írták rá a levélre: „a fejetlen csirke gazdáinak”.

Mike életben maradása anatómiailag nem számított csodának, csupán kivételes szerencsének. Egy lefejezés során az agynak minden kapcsolata megszűnik a test többi részével, azonban a gerincvelőben még maradhat annyi oxigén, hogy a csirke még akár 15 percig is szaladgáljon fej nélkül. De nem 18 hónapig. A kakas lefejezése során a penge elkerülte a fő nyaki vénákat, az egyik fülét, valamint az agytörzs nagyobbik részét, így a szervezet működéséhez elengedhetetlen funkciók nem sérültek, így életben tartották a kakast.

Egy baromfi agyának nagy része – az emberével ellentétben – a koponyája hátsó részében található, így amíg egy ember bizonyára belehalna egy ehhez hasonló vágásba, egy csirke ezt egy kis szerencsével túlélheti. A számítások szerint az agyának 80 százaléka épen maradt, és szinte minden fontos rész, ami szabályozza az állat pulzusszámát, légzését, emésztését, stb., sértetlen maradt. A megalvadt vér pedig lezárta az elvágott vérerek végét, megóvva így az állatot az elvérzés veszélyétől.

Mike eleinte még kissé esetlenül mozgott – vélhetően az egyik füle, valamint a szemei elvesztése miatt. A csőr hiánya miatt az önálló táplálkozás is lehetetlen feladatnak tűnt, a házaspár egy szemcseppentővel juttatott élelmiszert és vizet Mike nyelőcsövébe, valamint egy fecskendő segítségével kitisztította a nyálkától a torkát, ugyanis az az egész hátralévő életében váladékozott. 1947 márciusában egy Phoenixben lévő motelszobában aludtak Olsenék, amikor a madár fulladozására lettek figyelmesek. Elő akarták venni az életmentő fecskendőt, azonban rádöbbentek, hogy az egyik mutatványos kocsiban hagyták, más alternatív eszközt pedig nem találtak. Szegény Mike öt és fél hónapnyi fejjel, valamint 18 hónapnyi fejetlen élet után, néhány héttel a második születésnapja előtt kimúlt.

„Éveken át azt állították, hogy eladták Mike-ot egy kereskedőnek, azonban évekkel a halála előtt a dédnagyapám elárulta a titkot a családnak, hogy a kakas miatta pusztult el” – mondta Waters. Arra a kérdésre azonban, hogy mi történt Mike tetemével, ő is csak találgatni tud: valószínűleg valahol Phoenix közelében kitették a sivatagos vidékre, ahol prérifarkasok megehették a család egykori aranytojást tojó tyúkját.

Troy Waters elárulta, hogy dédnagyapja néhányszor megpróbálta lemásolni a szerencsés vágást, ám még egy Mike-ot nem sikerült „megalkotnia”. Természetesen mások is megpróbálták – egy közeli szomszéd például egy hatos csomag sört ajánlott fel Lloyd Olsennek, hogy pontosan elmagyarázza, miként is sújtott le. A szóbeszéddel ellentétben a házaspár nem lett dúsgazdag, a „kakasturnékról” befolyó összegből sikerült lecserélniük a lovukat és az öszvérüket egy szénabálázóra és két traktorra, valamint megvásároltak egy furgont.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az Olson-házaspár az 1940-es évekbenTroy Waters a Mike-nak emléket állító szobor mellett Fruitában, ahol évente megrendezik a Fejetlen Csirke Fesztivált

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár