2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az őrült király nyálfoltos mellényétől Viktória hatalmas bugyogójáig – ilyen volt a brit uralkodók ruhatára

2017. február 1. 14:08

Az Egyesült Királyságban a Királyi Ceremoniális Ruhakollekció (Royal Ceremonial Dress Collection) tele van több ezer rendkívüli viselettel, amelyek a brit uralkodóházak tagjainak ruhatárát gazdagították. A Historyeytra.com annak járt utána, mit tudhatunk meg ezekből a ruhadarabokból a királyi család tagjainak mentális és fizikai tulajdonságairól. 

Őrült királyra szabott ruhatár

Az Egyesült Királyság néhány királyi palotáját kezelő Historic Royal Palaces nevet viselő alapítvány tulajdonába tartozó bizarr, egyben briliáns Királyi Ceremoniális Ruhakollekció legszívbemarkolóbb darabjai között találjuk a III. György által őrült időszakaiban viselt öltözékeket - olvasható a cikkben.

A király, aki abban a hitben ültetett el egy marhaszeletet, mert azt hitte, fán terem, egyes kutatások szerint bipoláris zavarban szenvedett, mások azonban úgy vélik, egy ritka, öröklődő, egyben meglehetősen fájdalmas anyagcsere-betegségtől, a porphyriától szenvedett. Bármi is az igazság, tény, voltak időszakok, amikor a király képtelen volt magáról gondoskodni. Egy cső segítségével, kancsóból etették, ruháit pedig az inasa segített felvenni neki.

Éppen ezért az „őrült király” ingjei nagyon szélesek voltak vállban, hogy a szolgálói át tudják húzni a feje fölött, és a fenti képen látható mellénye ujjait is olyan bőre szabták, hogy nem volt gond az öltöztetésével. A mellényen narancsos árnyalatú étel-, ital- és nyálmaradványok is láthatók. Amikor egy királyi szolga elküldte a mellényt egy arra igényt tartó ajándéktárgyvadásznak, bocsánatkérést is mellékelt, mondván, ez volt az egyetlen használható ruhadarab; a többi nem volt olyan állapotban, hogy közszemlére tegyék.

Amikor György király betegsége eltávolodott a politikától, döbbenetet és zavart okozott, különösen, amikor fia, a walesi herceg, a későbbi IV. György régensként igyekezett ebből politikai tőkét kovácsolni. III. György uralkodása azonban stabilitást hozott a királyságban, afelől pedig senkinek sem lehetnek kétségei, hogy lelkiismeretes és jó szándékú monarcha volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár