2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Harry herceg újdonsült menyasszonya, Meghan Markle egyik ősét VIII. Henrik fejeztette le

2017. november 28. 14:39

Tegnap jelentették be, hogy a brit királyi család jövőre újabb esküvő elé néz. A hír kapcsán számos kutató hozta nyilvánosságra, milyen érdekességeket találtak az újdonsült menyasszony családfájában. Meghan Markle amerikai színésznő anyai ágon afrikai rabszolgák leszármazottja, apai ágon bárói sarj, és elképzelhető, hogy nagyon távoli unokatestvére Harrynek. Egyik ősét, John Hussey, Sleaford első báróját még VIII. Henrik angol király parancsára fosztották meg minden földjét és vagyonától, valamint a fejétől.

2017. november 27-én izgalmas hír futott szét világszerte: Harry walesi herceg megkérte a Suits sorozat amerikai szereplőjének, Meghan Markle színésznőnek a kezét. Sokan örültek a bejelentésnek, néhány konzervatív beállítottságú brit szerint azonban az elvált menyasszony „alkalmatlan” a herceg számára, akinek nagyanyja, Erzsébet királynő az anglikán egyház feje. A történet ismerős lehet, ugyanis nyolc évtizeddel ezelőtt VIII. Edvárd király pont egy elvált amerikai asszony szerelme miatt mondott le trónjáról.

Elég groteszk egyébként az érvelés, tekintve, hogy VIII. Henrik angol uralkodó azért hozta létre a szigetország különálló vallását, hogy elválhasson feleségétől, Aragóniai Katalintól. A 36 éves színésznőnek, pontosabban családjának egyébként más kapcsolata is fűződött a hírhedt 16. századi királyhoz, aki ugyanis lefejeztette a Markle egyik ősét.

A The Telegraph számolt be elsőként Michael Reed ausztrál tanár és a brit királyi családot kutató amatőr történész felfedezéséről. Kutatásai szerint az amerikai színésznő John Hussey, Sleaford első bárójának egyenesági leszármazottja. Az értékes címet Hussey a 15-16. század fordulóján nyerte el még VII. Henriktől az 1497-es cornwalli lázadás leverésében nyújtott tevékeny szerepéért. Négy évtizeddel később VII. Henrik fia és utódja, VIII. Henrik uralma idején már nem fogadta keblére sors, és nem csupán földjeit és minden vagyonát, de a fejét is elveszítette.

A kutatók tavaly nyár óta vizsgálják Markle családfáját – amióta kiderült, hogy érzékeny kapcsolatot ápol a jelenleg a trónöröklési lista ötödik helyén álló, egyébként nála három évvel fiatalabb Harry herceggel. A színésznő egy színes bőrű anyától és egy fehér bőrű, zsidó származású apától született. Felmenői között tisztelheti Christopher Hussey kapitányt, akinek Lord Hussey a szépapja volt. A kapitány azon gyarmatosítók egyike volt, aki a 17. században megalapította a Massachussets állambeli Nantucket szigetét. Egyes értesülések szerint a friss jegyespár tagjai nagyon távoli unokatestvérek lehetnek egy közös ős, a 15. század végén született Ralph Bowes, Durham megye seriffje révén.

Meghan Markle anyai ágon az ükapjának a nagyapja a polgárháború után felszabadított rabszolga volt Georgiában. A színésznő nem az első a brit királyi családban, aki afrikai gyökerekkel rendelkezett. Marios y Valdes y Cocom történész és televíziós producer szerint III. György angol király felesége, az 1760-as években oltár elé kísért Zsófia Sarolta mecklenburg-strelitzi hercegnő szintén rendelkezett afrikai ősökkel. Mindezidáig II. Erzsébet sikeresen elodázta, hogy a brit királyi család fejeként bocsánatot kérjen Nagy-Britannia rabszolga-kereskedelemben betöltött szerepe miatt. E témát egyébként maga a herceg sem feszegette eddig. Ám amikor a királyi palotába egy egykori rabszolga leszármazottja kerül, talán megváltozik a helyzet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár