2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Diktátorok gyermekei

2015. március 18. 16:09

Szaddám hatalommániás fiai

Szaddám Husszein iraki diktátornak két fia (Udajj és Kuszajj) és három lánya (Rana, Ragad és Hala) született. Fiai mindent megtettek, hogy a vezér közel 30 éven át megtarthassa rémuralmát a közel-keleti országban. Mindketten apjuk utódjaként szerették volna látni magukat, azonban ez egyikőjüknek sem sikerült, ugyanis Szaddam 2006-os kivégzése előtt három évvel Moszulban az amerikai erőkkel vívott harcok során meghaltak.

A 39 évesen elhunyt idősebb fiú, Udajj rajongott a sportkocsikért, a cowboy csizmákért és az olasz divatért. Sokáig ő volt az apja kedvence, azonban miután hozzá vezettek a diktátor egyik fontos tanácsadójának halála kapcsán a szálak, kegyvesztett lett. Miután pedig 1996-ban Bagdad utcáján egy merényletben igen súlyosan megsérült, s alig bírt lábra állni, esélye a vezetésre még jobban lecsökkent. Ennek ellenére ő irányította a Fedayeen nevű félkatonai szervezetet, miközben modorával és tetteivel kiérdemelte a „legutáltabb ember Irakban” címet.

Szaddam fiai: Udajj (bal) és Kuszajj

Szaddam fiai: Udajj (bal) és Kuszajj

Az iraki Nemzeti Olimpiai Bizottság és az ország labdarúgó szövetségének vezetője is Udajj volt, s állítólag megkínozta azokat a sportolókat, akik nem győztesként jöttek le a pályáról. Még a barátai szerint is rögeszméje volt a nők megerőszakolása, naponta érkeztek 12-13 éves lányok erotikus freskókkal díszített és ízléstelenül berendezett palotájába.

Udajjal szemben két évvel fiatalabb öccse, Kuszajj minden ízében egy komoly, családos férfi benyomását keltette. Ugyanakkor ő is ugyanolyan könyörtelen igazságosztó hírében állt, mint bátyja, akinek kiszámíthatatlan viselkedése Kuszajj malmára hajtotta a vizet. Őt bízták meg Bagdad, valamint Szaddam szülővárosa, Tikrit védelmével, továbbá ő irányította az elit egységnek számító Köztársasági Gárdát, Irak legjobban kiképzett és legjobban felszerelt hadseregét is, amelynek fő feladata az elnök védelme volt. Mindemellett a belső biztonsági és hírszerző szerveket is Kuszajj vezette. 2003-as halála előtt egyre nagyobb szerepet játszott Irak külpolitikájának alakításában, s a politikusok tőle várták, hogy újjáépítse a szomszédos országokkal való, megromlott kapcsolatokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár