2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bödönhajót találtak a Drávában

2005. május 9. 12:00

Bödönhajó maradványaira bukkantak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szervezésében végzett feltáró munka során a közelmúltban a Drávában, Barcs határában.

A Tóth J. Attila búvár-régész által vezetett kutatás célja a Fekete-árok torkolatánál mintegy 500 méter hosszan Horvátországba ékelődő folyószakasz régészeti feltérképezése volt. A sebes folyású Drávában a bal parttól 15 méter távolságra, három méteres mélységben bukkantak a famaradványokra. A bödönhajók a régi halászat és a hajózás jellegzetes eszközei voltak. Egyetlen hatalmas, gyakran egy méternél is nagyobb átmérőjű rönkökből faragták ki őket.

 

 

Ez az ősi technika egyszerűségénél fogva sokáig kedvelt módszere volt a halászoknak. Hazánk területén még a 19. század végén is több helyen használtak ilyet. Magyarországon több múzeum gyűjteményében található egy-egy darab. A legfontosabb kollekció a Néprajzi Múzeum raktárában van, de a barcsi Dráva Múzeumban is látni ilyen hajót, csónakot. A hétvégén talált maradvány egy kerek hajó oldaltöredéke.

 

Sajnos Magyarországon a víz alatti régészet finanszírozása nem megoldott - nyilatkozta az MTI munkatárásnak Tóth J. Attila - a költségvetés nem támogatja ezt a területet. Ebből következően nincs forrás a lelet konzerválására. Ezért a hajót a dokumentálás után a lelőhelyén hagyták. Várhatóan még több hasonló csónak maradványaira bukkannak majd itt a jövőben.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár