2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lerombolhatják a Checkpoint Charlie keresztjeit

2005. április 13. 10:00

Egy nemrég hozott berlini bírósági határozat értelmében bármikor lerombolhatják a Checkpoint Charlie keresztjeit, de a kereszteket őrző Alexandra Hildebrandt makacs. Ha a buldózerek mindent letarolnának, `a halottak másodszor is meghalnának` - érvel az ukrán származású asszony.

Korábban

Háromból csak két német tudja, hogy 15 évvel ezelőtt leomlott a berlini fal
Egy felmérés tanúsága szerint minden harmadik német nem tudja, hogy 15 évvel ezelőtt leomlott a berlini fal, az NDK megnyitotta nyugati határait. Lássuk mi történt e történelmi jelentőségű napon.

Fekete fakereszteket állítottak a berlini falnál
A 1065 fekete fakereszt a Keletről Nyugat-Németországba szökésük során meggyilkoltak emlékére készült.

A Stasi Thatchert is megfigyelte
Mikor az angol miniszterelnök, Margaret Thatcher látogatást tett a berlini falnál, kémek serege követte és leste minden mozdulatát.

Hildebrandt az egykori berlini átkelőnél, a Checkpoint Charlie-nál működteti a férje, Rainer Hildebrandt által alapított magánmúzeumot, amely gazdag dokumentációs anyaggal illusztrálja, hogy miként is nézett ki a Berlin városrészeit elválasztó fal, a két német állam határán létesített határőrizeti berendezések, s hogy miként próbáltak százak átjutni az erődítményrendszeren. Hildebrandtnak jutott eszébe, hogy a halottaknak emléket kellene állítani. Kibérelte a múzeumával szemközti üres telkeket, a területen felállíttatott 1065 keresztet, s körülbelül 200 méter hosszan felhúzatta a berlini fal mását. Az 1065 kereszt arra emlékeztet, hogy ennyien lelték halálukat a hidegháború éveiben a német-német határon, a számba beleveszik a szovjet hadsereg dezertőreit is.

 

Checkpoint Charlie

 

Az emlékhely október végén nyitott, s azóta még több turista áramlik az amúgy is látványosságnak számító környékre. Majdnem minden ugyanúgy néz ki, mint régen: helyén van a többnyelvű tábla, amely arra figyelmeztet, hogy a látogató éppen elhagyja Berlin amerikai szektorát. Visszakerült a homokzsákokkal körülvett ellenőrző bódé, orosz és amerikai katona oszlopra akasztott színes fényképe jelzi két világ határát, a fehérre festett vadonatúj falrész vakítóan világít az éjszakai reflektorfényben. A turistákat nem zavarja, hogy a fanyalgók díszletvilágnak, Disneylandnek, történelemhamisításnak tartják az installációt.

 

Hildebrandt azt használta ki, hogy hivatalosan is emlékhelyet akarnak ugyan kialakítani a Checkpoint Charlie-nál, de a hivatal malmai lassan őrölnek. Egy évre bérelte ki a telkeket, a bérlet december végén lejárt, a tulajdonos, a Bank-Aktiengesellschaft Hamm (BAG) pedig három hónapos határidővel felmondta a szerződést. Hildebrandt nem adja fel: aláírásokat gyűjtött, fellebbezni akar, hosszabb távon szponzorok segítségével meg akarja vásárolni a telkeket.  A berlini fal egyébként szinte teljesen eltűnt a városképből, s egyesek már sajnálják, hogy lebontották "Berlin legnagyobb nevezetességét". A falat néhány helyen két sor földbe döngölt flaszterkő jelezi, az autók a pillanat tört része alatt suhannak el fölöttük.

 

(Panoráma/Berlin - S. Kovács Ferenc)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár