Hitler elfeledett szövetségesei

Múmiaraktár a labirintusban

2004. április 28. 10:00

Egyiptomi és francia régészek több mint 50 vászonba bugyolált múmiát találtak egy Kairótól délre fekvő alagútrendszerben. A múmiák az i. e. első évezredből származnak - közölte a Reuters hírügynökség.

A Kairótól 25 kilométerre fekvő Szakkara a közeli Memfisz legfőbb temetkezési helye volt. Zahi Hawass, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács elnöke szerint a fa- és kőszarkofágokba helyezett, vászonba bugyolált múmiák közül több egészen kiváló állapotban van, legalábbis a korához képest.

Egyiptomban évszázadokon át titkos járatok és folyosók bonyolult útvesztőjébe temették a holtakat. A szokás a 26. dinasztia idejétől (i. e. 664-525) a ptolemaioszi korig tartott, amely Kleopátra i. e. 30-ban bekövetkezett halálával ért véget. `Az útvesztőben akármerre nézünk, csak úgy hemzsegnek a múmiák. Az idő tájt ha valaki meghalt, és már nem volt hova temetni, a falba fúrt lyukakba helyezték a múmiáját, esetleg vágtak neki egy új járatot. Az is előfordult, hogy az új múmiát egyszerűen rátették egy régi tetejére` - mondta az egyiptomi főrégész a Reutersnak.

Guy Lecuyot, a Francia Nemzeti Tudományos Központ egyiptológusa szerint az egyik Ptolemaiosz-kori múmia - hála a korabeli gondos tartósításnak - egészen remek állapotban van. `Remélem, jövő héten más szarkofágokat is felnyithatunk, és hasonlóan jó állapotú múmiákat találunk bennük. A holttesteken keresztül persze a fáraók korát szeretnénk még jobban megismerni` - mondta a régész.

A múmia állapotáról még a tapasztalt egyiptomi régész, Hawass is ámuldozva beszélt: `Sosem találkoztam még ennyire intakt, ennyire egyedi múmiával a ptolemaioszi korból. Még a vászont is gyönyörűen tekerték köré.` Hawass szerint a múmiák vásznaiban több száz, a korra jellemző aranyamulettet is fognak találni.
Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!