2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítják a keresztes háborúk kincsét

2005. március 22. 10:03

Először rendeztek kiállítást a Louvre-ban a franciaországi román stílusú művészetről. Ez azért is meglepő, mert ennek a művészeti korszaknak itt van a legtöbb fennmaradt tanúsága, bár kétségtelen, hogy Franciaország gótikus emlékeinek ragyogása a reims-i katedrálistól a párizsi Notre-Dame-ig elhomályosítja a kora középkori művészeti kincseket.

A párizsi Louvre-ban rendezett kiállításon 300 olyan tárgy látható, amely 987 és 1152 között jött létre. Danielle Gaborit-Chopin, a kiállítás biztosa a Le Figaro című lapnak elmondta: azért választották ezt az időszakot, mert 987-ben került trónra a Capet-dinasztia első királya, Hugó, akkor lett vége a Karolingok világának és velük az ókorról mintázott illuzionista művészetnek. 1152 pedig azért nevezetes dátum, mert akkor vált el VII. Lajostól felesége, Aquitániai Alienor és ment hozzá II. Plantagenet Henrik angol királyhoz, ami kezdetét jelentette a franciák és az angolok hosszú ideig tartó rivalizálásának. A Crédit Agricole mezőgazdasági hitelbank támogatásával nemcsak az országból, hanem külföldről is össze tudták szedni a szervezők a legérdekesebb tárgyakat, például az Apokalipszis rozmáragyarból készített négy kis öregemberét.

 

A látogató megtekintheti a román stílus születését jelző első favárak makettjeit. Eredetijüket a katona-parasztok építették. Híres román templomok, apátságok oszlopfőit, liturgikus tárgyakat, míves aranyból készült kelyheket, kereszteket, főpapi pásztorbotokat. Külön említésre méltó a Suger-kincs. A bencés rendi Suger abbé Saint-Denis papja volt, VI. (Kövér) Lajos , majd VII. Lajos király tanácsadója, egy ideig régens is. Kincse a keresztes háborúkból hazahozott mesés arany és drágaköves tárgyakból áll. Mellesleg a normandiai származású Suger volt az, aki a Párizs melletti katedrális építésekor először alkalmazta a korábbi román boltívek megtörését, megteremtve ezzel a gótikus építészet alapjait. Suger szintén a korszakhatárt jelző évben, 1152-ben halt meg.

 

Meghökkentően díszesek a monumentális bibliák, evangéliumok, amelyeket drágakövek, elefántcsont medalionok borítanak. A ciszterciták kivételével, akik az egyszerűséget hirdették, a vallási rendek többsége a pompázatosságot tartotta Sugerrel együtt Istenhez méltónak. A kiállítás bemutatja a művészeti irányzaton belül megnyilvánuló regionális különbségeket is, amelyek főként a díszítésben nyilvánultak meg. A kiállítás június 30-ig tekinthető meg.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár