2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Robin Hoodról vitázik az angol parlament

2004. február 11. 09:00

A Robin Hood szülőhelye feletti vita immár az angol alsóházban folytatódik: Yorkshire képviselői itt kívánnak megmérkőzni Nottinghamshire küldötteivel.

Korábban

Vita Kolumbusz valódi nyughelyéről
Hosszú ideje tart a vita arról, hol nyugszanak valójában Kolumbusz Kristóf hamvai: Spanyolországban vagy Dominikán? Spanyol és olasz kutatók DNS-vizsgálattal igyekeznek kideríteni az igazságot

Robin Hood szobra
a nottinghami vár előtt

A hagyomány mindeddig úgy tartotta: a sherwoodi erdő bajnoka ténykedésének helyszínén, Nottinghamshire-ben született. A szomszédos Yorkshire alsóházi képviselői azonban a brit parlament elé citálták az ügyet, mondván: a szegények védelmezője az ő grófságukban jött a napvilágra.

A papírforma a yorkiaknak kedvez, hiszen ők 19-en vannak, míg a rivális grófság mindössze négy képviselővel bír a House of Commonsban. A nottinghamiak csak abban bíznak: minden épeszű ember tudja, hogy a zöldsipkás íjász a nottinghami erdőben élt Víg fickóknak nevezett szabadcsapatával.

David Hinchliffe, Nyugat-Yorkshire egyik képviselője azonban azt állítja: az iratok bizonysága szerint a szabadsághős az ő megyéjükben született. A yorksire-iek indítványa arra hivatkozik, hogy a középkorban a nottinghami erdő túlnyúlt a hasonló nevű grófság határain, s csaknem Leedsig tartott.

 

Az indítvány szerzői más történelmi bizonyítékkal is előhozakodtak. Szerintük az önálló nottinghami seriff hivatalának 1449-es felállítása előtt a korábbi seriff fennhatósága Yorkshire egyes részeire is kiterjedt.

A nottinghami képviselők mindössze azzal érvelnek, hogy a sherwoodi erdő minden kétséget kizáróan Nottinghamsire-ben van. Ezen felül meghívták magukhoz yorkshire-i kollégáikat, hogy azok meglátogathassák "lombos grófságukat", és Robin Hood ténykedésének valamennyi ismert helyszínét - adta hírül a BBC.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár