2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Brit bombázót találtak az izlandi gleccserben

2004. szeptember 20. 11:07

Megtalálták egy 1941-ben lezuhant brit bombázó, a Fairey Battle maradványait Izlandon. A négyfős legénység maradványait még keresik.

Alig két hete arról számolhattunk be, hogy sikerült felkutatni egy hidegháborús amerikai kémrepülő roncsait Grönlandon, és a családok és a bajtársak végre megadhatták a végső tiszteletadást a szerencsétlenül járt katonáknak. Most egy brit bombázó roncsaira bukkantak Izlandon: a Fairey Battle 1941-ben zuhant le, négy katonával a fedélzetén.


Az enyhe telet követő, szokatlanul meleg nyárnak köszönhetően megolvadt az a gleccser, amely a felszállás után nem sokkal lezuhant repülőt eddig takarta.


A bombázó egyes részei már 1995-ben is kibukkantak a hóból és jégből. Egy helybéli polgár, Hordur Geirsson mozgalmat indított azért, hogy a gép maradványait megőrizzék és a közeli Akureyri város múzeumába szállítsák. Az önkéntesek természetesen a legénység tagjainak maradványait is fel akarták kutatni.


A szerencsétlenül járt repülőn négy katona teljesített szolgálatot: Arthur Round első tiszt, Keith Garrett és Reginald Hopkins őrmesterek és Henry Talbot pilóta. Hozzátartozóik 2000-ben megemlékezést tartottak a helyszínen.


A roncsok kis területen voltak szétszóródva, összegyűjtésükben többen is részt vettek: az izlandi partiőrségen kívül a brit és az izlandi hegyimentő-szolgálat is segédkezett a munkában.


Idén először roncstól 30 méterre északra heverő Rolls-Royce Merlin hajtómvet pillantották meg és emelték ki. Egy szárnyat, egy kereket és egy prpellert távolabb találtak meg. A gép négyméteres hóba csapódott bele, amiből idén nyáron három méternyi leolvadt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár