2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ötven éves a nyuszis magazin

2003. december 2. 10:03

A legnagyobb írók sem szégyeltek neki dolgozni és a leghíresebb nők is levetkőztek a Playboy hasábjain

Ötven év és egy meztelen nyuszis médiabirodalom

`www.stern.de`
Marilynnel vette kezdetét
Ötven évvel ezelőtt, 1953 decemberében jelent meg először a Playboy magazin, a maga negyvennégy oldalas kiterjedésével, és Marilyn Monroe-val a címoldalon.

Ezzel vette kezdetét az egyedülálló sikertötrténet, ami a Playboy kiagyalóját, Hugh Hefner a világ egyik leggazdagabb emberévé tette, a magazint pedig a világ legismertebb erotikus lapjává. A magazin kedvéért olyan világsztárok vetkőzték le gátlásaikat - és minden mást - mint Madonna, Bo Derek, Cindy Crawford, vagy Kim Basinger.

Jelenleg egyedül az Egyesült Államokban hárommillió példányban kel el a magazin, a világ más országaiban pedig négy és fél millió példány adnak el. Ahány országban megjelenik a magazin, mindenhol viták és pletykák övezik; a feminista mozgalmak szerint a Playboy a jelképe mindannak, ami rossz a fogyasztói társadalmakban: a nőket csupasz szeximbólummá változtatja. Mások szerint a nyuszikás magazin fontos szerepet játszott abban, hogy az ötvenes évek prüdériáját felváltotta a hatvanas évek szexuális szabadságot hirdető, a szabad szerelmet zászlajára tűző polgárjogi mozgalma.www.stern.de
Midnenki levetkőzte a gátlásait (is)
"Egyszerűen csak azt az üzenetet szerettem volna átadni: hogy a jó kislányok is élvezhetik a szexet." - mondta erre a most hetvenhetedik életévét taposó Hefner. "Egy olyan férfimagazint akartam létrehozni, ami a szexet is bemutatja, ez akkoriban eléggé forradalmi gondolatnak számított."

A Playboy - bármit is tartsanak róla egyesek - mindig több volt, mint szexmagazin. Az Egyesült Államokban olyan nagy irodalmi nevek kötődnek hozzá, mint John Updike, Saul Bellow, Woody Allen vagy Roald Dahl. Ezek a neves írók mindannyian cikkeket írtak a neves magazinba, és nagy nevek adtak interjút a nyuszikás lapnak. A Playboy a zászlóshajója a Playboy Enterprises Inc. konszernnek, aminek a részvényei a New Yorki tőzsdén igencsak keresettek. A cég évi forgalma megközelíti a háromszázötven millió dollárt a vezetője pedig nem más, mint Hefner lánya, Cristie Hefner. A hölgy apja valamikori cégét fejlesztette fel, ami annak idején nyolcezer (kölcsönkért) dollárral indult, ma pedig a legóvatosabb becslések szerint is több tízmillió dolláros nagyságrendű.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár