2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ausztráliából jöhettek az első amerikaiak

2004. szeptember 10. 10:06

Egy angol antropológus azt állítja: Amerikai első lakosai nem az indiánok, hanem egy rejtélyes, ausztráliai eredetű, hosszúkás fejű nép tagjai voltak.

Korábban


Egy kihalt nép 3000 éves holttesteit tanulmányozzák ausztrál régészek

A 3000 évvel ezelőtt a Csendes-óceáni térség legrégebbi temetőjében eltemetett fej nélküli holttestek segíthetnek többet megtudni a csendes-óceáni kultúrákról, Vanuatu, Fuji, Polinézia őslakosairól és első, mára kihalt lakóiról.

Sértetlen marad az ausztrál őslakosok temetője

Megegyezés született a régészek és egy építtető között az Ausztráliai Yorke félszigeten: ahol biztosan temető volt, ott nem épül ház.

Egy elfelejtett nép emlékei

Bennszülöttek kezétől származó, 11 ezer éves barlangrajzokat találtak Tasmánia szigetén - adták hírül pénteken az ausztráliai őslakosok szövetségének képviselői.

Nem az indiánok voltak az elsők

http://www.nhes.com.au
Amerikába vezetett az útjuk
Egy angol antropológus valószínűleg darázsfészekbe nyúlt a héten: azt állítja, Amerika eredeti őslakosai a mai Ausztráliáról származnak. Indián szervezetek máris felháborodással reagáltak a bejelentésre, mondván: ők Amerika igazi őslakosai, márpedig ők Ázsiából, Szibéria felől érkeztek az amerikai kontinensre.


A liverpooli John Moore Egyetem kutatója, Silvia Gonzalez koponya-maradványok vizsgálata alapján jutott a szokatlan és érdekes következtetésre. Gonzalez szerint a nyomok mind Ausztrália felé mutatnak, a végső bizonyítékot pedig a csontokból nyert DNS-minták összehasonlító elemzése szolgáltatja majd.


"A kérdés nagyon érzékeny, és sok vitára ad alkalmat" - nyilatkozta a mexikói születésű Gonzalez egy angliai tudományos konferencián. "Meggyőződésem szerint azok a népek, melyek ma Amerika őslakosainak hiszik és vallják magukat, nem állíthatják ezt teljes biztonsággal. Eredményeink szerint ugyanis nem ők voltak Észak-Amerika első benépesítői."


Gonzalez azt állítja, bizonyítékot talált rá, hogy az első amerikaiak Japánon és Polinézián át Ausztráliából érkeztek, és Amerika csendes-óceáni partvidékén telepedtek meg, délről észak felé nyomulva. A kutató Mexikóban és Kaliforniában talált koponyákra és nyílhegyekre alapozza állítását. Ezek a leletek több ezer évvel tolják vissza az emberlakta Amerika történelmének kezdetét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár