2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Háromdimenziós kép a múmia arcáról

2004. szeptember 6. 11:14

Olasz tudósok az orvosi vizsgálatokban használt CT-berendezéssel alkotják meg egy 3000 éves múmia valósághű arcát. A holttest eközben érintetlen marad.

Korábban


Virtuális túra a múmiában

A British Múzeum új killításán a virtuális valóság révén nemcsak kívülről, de belülről is megismerkedhetünk a múmiákkal.

Tutankhamon vörösbort ivott

Egy új, spanyol kutatók által kifejlesztett eljárárással a legrébibb bormaradványokból is megállapítható, hogy vörös volt-e az egykori ital. A kutatók most Tutankhamon 1922-ben feltárt sírjából származó hordókon mutatták be eredményeiket, melyek szerint a fáraó a vöröset kedvelte.

A paleopatológia titkai

A modern orvosi módszerekkel a múmiákról is kideríthető, milyen testalkatúak voltak életükben s miben haltak meg.

Közönséges orvosi CT-t használtak

Harwa eredeti koponyája
Olasz kutatók háromdimenziós röntgenképek segítségével alkotják meg egy közel 3000 éves egyiptomi múmia koponya képét. Így ugyanis nincs szükség arra, hogy megbontsák a konzervált holttest pólyáját. "Az eljárás során használt korszerű CT-eljárásnak, számítógépes grafikának és orvosszakértői arcrekonstrukciónak hála, külső behatás nélküli is megismerhetjük a múlt egy érdekes titkát" - nyilatkozták a tudósok.


"A mi módszerünkön kívül csak egyetlen járható út lenne, a múmia megbontása. Ezzel viszont sérülne és megváltozna ez az értékes lelet" - olvasható Dr. Federico Cesarani, az olaszországi Astiban működő Struttura Operativa Complessa di Radiodiagnostica kutatócsoport vezetőjének nyilatkozatában.


A korszerű CT-szkennelés (amit multidetektoros komputeres tomográfiának, vagy MDCT-nek hívnak) a páciens tökéletes 3D-s képét hozza létre a röntgensugarak keresztezésével. Az orvostudományban már jó ideje elterjedt CT-felvételeket egyre többször használják régészeti és paleontológiai kutatásokhoz is. Augusztusban például ezzel az eljárással sikerült egy 147 millió éves madár fosszilis maradványaiból megalkotni az első ismert madár képét.


A Cesarani vezette tudóscsoport Harwa, egy i. e. 945 és 715 között élt kézműves múmiájával foglalkozik. A múmiát az 1900-as évek elején találta meg az olasz Ernesto Schiaparelli a Királynők Völgyében, s Harwa hamarosan a torinói Egyiptomi Múzeumba került. A múmiát a kutatók egy közönséges orvosi CT-berendezésbe tették, és a szkennelés 27,4 másodperces ideje alatt 335 képet készítettek róla. Az adatokat számítógépbe táplálták, ahol egy speciális szoftver segítségével virtuálisan eltávolították a pólyákat. A kutatók a programmal különbséget tudtak tenni Harwa arcának lágy részei és a koponya között is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár