2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszatért Egyiptomba a lopott szobor

2004. szeptember 2. 10:05

Egy i. e. 380-280 között készült lopott szobrot fedeztek fel egy árverésen. Az amerikai hatóságok lefoglalták és visszaszállították Egyiptomba a műalkotást.

Nemzetbiztonság és kulturális örökség

Az 5000 dollár értékűre becsült díszes gránit falrészletet 1990-ben lopták el a Behbeit el-Hagar templomból, az egyiptomi Gharbiából - jelentették be amerikai illetékesek. A szobrot két évvel ezelőtt egy darabig 294-es számmal bárki láthatta a Christie's weboldalán, hiszen elő volt jegyezve egy 2002. júniusi árverésre. A szobrot - más tárgyakkal együtt - 9000 dolláros kikiáltási áron kínálta az aukciós ház.


Arra, hogy a szobor bűncselekmény útján kerülhetett az amúgy tekintélyes és megbízható árverő céghez, az egyiptomi kormány tájékoztatta az árverés előtt a Christie'st és az amerikai vámhivatalt. Az egyiptomiak közlése szerint a tárgy 1990 körül tűnhetett el az országból.


A jó hírére módfelett ügyelő cég visszavonta a tárgyat az árverésről, és visszatartotta addig, amíg az eredete hivatalos vizsgálat útján nem tisztázódik megnyugtatóan. Az amerikaiak kísérletet tettek az alkotás kivásárlására is, ám végül olyan egyezség született, hogy a szobor visszakerül eredeti helyére.


Martin D. Ficke, a bevándorlási és vámhivatal munkatársa elmondta: "Az Egyesült Államok nevében állítom, hogy ez nagyszerű esemény mindnyájunk számára. A vámügyek a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz tartoznak, melynek fő feladata a terrorizmus elleni harc. Ugyanakkor nagyon komolyan vesszük az ilyen nyomozásokat is."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár