Őrült uralkodók

Kutatják Keresztelő Szt. János barlangját

2004. augusztus 17. 14:11

Egy brit régész azt állítja, hogy Izraelben, Jeruzsálemtől nem messze megtalálta Keresztelő Szent János barlangját.

http://en.wikipedia.org
Tiziano: Keresztelő Szt. János (1542)
"Először mutathatunk rá egy helyre és mondhatjuk: valószínűsíthető, hogy ez az a hely, ahol Keresztelő Szent János keresztelt és szertartásait végezte" - jelentette ki a 45 éves Shimon Gibson a Times brit lap hétfői számában.
Az evangéliumokból ismert, hogy János keresztelte meg Jézust a Jordán folyóban.


A 24 méter hosszú és 3,5 méter széles barlangban 30 "férőhelyes" keresztelő medence van, a falakon rajzok, a földön agyagedénycserepek, pénzérmék, ruhafoszlányok és rituális tűzrakások maradványai találhatók. A barlang és Keresztelő Szent János közötti kapcsolatot Gibson egyebek közt abban látja, hogy a barlang közel van a Jeruzsálemtől nyugatra fekvő Ain Karim faluhoz, ahol a korai keresztény hagyomány szerint János született és ifjúságát töltötte.


Gibsont, aki már évek óta végez ásatásokat Izraelben, Észak-Karolina állam egyeteme segíti. A kutató egy közeli kibucból kapta a "fülest", hogy tekintse meg a barlangot.


A falrajzok egyikén kezében pálcát tartó alak látható, amely Gibsont János korai bizánci ábrázolására emlékezteti. Ez arra utal, hogy a barlangban a 4. vagy az 5. században Keresztelő Szent Jánosra emlékeztek. "Keresztelési jeleneteket ábrázoló alkotásokban János mindig áldásra emelt jobb karral és baljában pálcával látható" - idézi Gibsont az angol lap. Ehhez járul még a szokatlanul nagy keresztelő medence, amely megfelel az 1. században élt Josephus Flavius zsidó történetíró leírásának. Ezek szerint János egyszerre egész csoportokat keresztelt meg.


Gibson napokon belül sajtótájékoztatót tart eredményeiről. A barlangot lezárták a nyilvánosság elől, nehogy a zarándokok akadályozzák a feltárási munkálatokat.


MTI

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!