2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Megvan a szarajevói fegyver

2004. június 25. 12:00

Egy osztrák jezsuita kolostorban megtalálták azt a pisztolyt, amellyel Gavrilo Princip 1914-ben meggyilkolta Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörököst - adta hírül a History Today.

members.tripod.com
Alig pár nap van hátra a végzetes szarajevói merénylet 90. évfordulójáig, s különös módon éppen most bukkant elő az a pisztoly, amellyel a nacionalista szerb diák, Gavrilo Princip 1914. június 28-án lelőtte Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörököst és feleségét, Zsófiát. A pisztoly mindeddig egy stájerországi kolostor levéltárában rejtőzött.


A Browning típusú fegyvert a merénylet más relikviáival együtt a bécsi Hadtörténeti Múzeumban fogják kiállítani. Ugyanitt látható lesz például az a Graf und Stift császári autó, amelyben a felséges pár utazott, de kiállítják Ferenc Ferdinánd véres zubbonyát is (lásd képünket).


Ferenc Ferdinánd azután lett az osztrák és a magyar trón várományosa, hogy Ferenc József fia, Rudolf, máig tisztázatlan körülmények között a mayerlingi erdőben meghalt.


Mint az köztudott, 1914. június 28-án a Fekete Kéz tagja, Gavrilo Princip hét lövést adott le Ferenc Ferdinándra és Zsófiára. A gyilkost elfogták és húsz évre ítélték, de négy évvel később egy kórházban meghalt. A gyilkos fegyvert annak idején a holtakat búcsúztató Anton Puntigam jezsuita atyára bízták, több más gyilkolóeszközzel - bombákkal, fegyverekkel - együtt, melyeket Princip tettestársainál találtak a nyomozás során.

www.ww1-propaganda-cards.com
A zubbonyt is kiállítják


Puntigam atya szándéka az volt, hogy Ferenc Ferdinánd emlékének szentelt múzeumot létesít, ám ezt a tervét a világháború - az Osztrák-Magyar Monarchiával együtt - örökre elsodorta. Az atya 1926-ban meghalt, az uralkodócsalád azonban nem volt hajlandó átvenni a fegyvereket - így azok szép lassan feledésbe merültek.


A tárgyakat nemrég a bécsi Ignaz Seipel téri jezsuita kolostor szerzetesei találták meg, mikor a gyilkosság közelgő évfordulója kapcsán kutatni kezdtek levéltárukban. A jezsuita archívumok feje, Thomas Neuliger atya kijelentette: "Úgy ítéltük meg, nem viselhetjük tovább a tárgyak őrzésének felelősségét. Ezért átadtuk őket a bécsi Hadtörténeti Múzeumnak, ahol szakértők fognak gondoskodni a történelmi relikviák szakszerű őrzéséről és kiállításáról a nagyközönség számára."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár