2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mussolinin a Skorzeny-bravúr sem segített

2003. szeptember 12. 10:36

Hitler Skorzenyt bízta meg a kiszabadítási akcióval

Pietro Badoglio (1871-1956)


Az új kormányfő az olasz monarchisták és felső katonai vezetők képviselője, Pietro Badoglio marsall lett, aki már korábban szakított Mussolinivel és közreműködött megbuktatásában, - és aki 1943. szeptember 3-án titokban fegyverszünetet kötött a nyugati hatalmakkal. Az olasz királyi udvar és a kormány 1943. szeptember 9-én Rómából a már az angolok kezén levő Brindisibe ment, ahonnan azután október 13-án hadat üzent Németországnak.

Miközben az angolszász szövetségesek partra szálltak Dél-Olaszországban, a német csapatok az Alpoktól Nápolyig megszállták a félszigetet és lefegyverezték az olasz csapatokat. Felderítették, hogy Mussolinit csupán egy kisebb olasz csendőregység őrzi. Hitler Skorzenyt bízta meg a kiszabadítási akcióval, aki egy SS ejtőernyős különítmény élén vitorlázó gépeken leszállt a Gran Sassón, az olasz csendőrök egy részét megfutamította, másik részét eltanácsolta a fegyverhasználattól. Mussolini percek alatt szabad lett, előbb repülőgépen Rómába vitték, majd Hitler főhadiszállására.

A Führer hosszas rábeszélésére vállalta a fasiszta párt újbóli megalakítását és egy új "Fasiszta Szociális Köztársaság" kikiáltását. Rómába már nem tért vissza, a Garda-tó partjáról, egy SS-testőrgárda által őrzött főhadiszállásról irányította a "Salói Köztársaságot".

A helyi fasiszták nyomásának engedve jóváhagyta az ellene fordult számos volt vezető - köztük veje, Galeazzo Ciano gróf volt olasz külügyminiszter - kivégzését, valamint olaszországi zsidók letartóztatását, vagyonának elkobzását, végül deportálásukat. A sorozatos katonai és politikai kudarcok következtében azonban elvesztette támogatóit és amikor megpróbált Svájcba menekülni, a partizánok 1945. április 28-án elfogták és az Észak-olaszországi Nemzeti Felszabadítási Bizottság utasítására szeretőjével, Clara Petaccival együtt kivégezték, majd holttestüket lábuknál fogva egy milánói téren felakasztották.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár