2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

A maszturbáció kultúrtörténete

2003. szeptember 4. 14:29

Amerikában néhány nyomda visszautasította Thomas W. Laqueur professzor Magányos szex című munkájának megjelentetését

Korábban

Királyi orgia, avagy a monarchia lejáratása
XVI. Lajost túl nagy, feleségét, Mária Antoinette-et viszont túl kicsi nemi szervvel áldotta meg a természet. Ebből aztán jó nem sülhetett ki, hamarosan ki is tört a francia forradalom - állítja egy francia történész legújabb könyvében
Napóleon és a nők
Látens homoszexualitás, pici pénisz, három perc. Christopher Hibbert új könyvében arra keresi a választ, hogy - ezernyi szeretője ellenére - vajon mi állhatott Napóleon legendás nőgyűlölete mögött
Hitler hajlamai
Egy frissen megjelent tanulmány szerzője azt állítja Adolf Hitlerről, hogy homoszexuális hajlamai voltak

`http://www.kfki.hu`
Liliom
Pedig manapság az egyház is óvatosságra inti papjait a maszturbáció megítélésénél. Ma már szerintük is léteznek enyhítő körülmények, mint az éretlenség, a berögzült szokás ereje, szorongás vagy egyéb szociális tényezők. S hogy jutottunk el a Dél-Afrikában `Maszturbálj, ne erőszakolj!` jelszóval indított kampányig, a 12. században még a házasságon belüli szexet is bűnösnek tartó gondolkodástól? (A pápai kinyilatkoztatás rövid és egyértelmű volt ezzel kapcsolatban: `mindig izgalmat és élvezetet okoz, ami nem lehet bűn nélküli!`)

Ahogy Laqueur professzor mondja, az ókor közösségei is ismerték a jelenséget. A maszturbálók a görög és latin kultúrában csupán komikus és szánalmas figuráknak számítottak. Sőt azok a Bibliában sem tartoznak a halálos bűnt elkövetők közé, és az önkielégítés teológiai írásokban is csak, mint természetellenes jelenség szerepel: "Ha egy presbiter képzelete miatt ondót áraszt, egy hétig böjtöljön, ha ugyanezt teszi keze érintése miatt, 3 hétig böjtöljön" rendeli el Canterbury-i Theodore a 6. században.

A maszturbációt és Onan személyét a felvilágosodás hozza összefüggésbe - tévesen. Hiszen Isten a Genezisben (38:7-11) azért öli meg Onant, Júda fiát, mert az megcsúfolja a zsidó levirátust, (azaz a sikeres utódnemzés céljából akkor még élő sógorházasság hagyományát) azzal, hogy nem hajlandó megtermékenyíteni bátyjának özvegyét, és nem azért mert "a földre vesztegette a magot". Az onániáról először 1712-ben jelent meg a sarlatánnak tartott John Marten nevű klerikus tollából egy nagy feltűnést keltő írás: Az Onánia, avagy lelki és testi tanácsok az önmérgezés förtelmes bűneihez, és mindezek rettegett következményei. Ezt aztán egy olyan, 17 kiadást megélt írása követte, amiben a maszturbációt már egészségre káros tevékenységnek ítéli. A könyvhöz tartozott egyébként egy adag csodaszer is a kárhozottak meggyógyítására.

Az Onánia sikerét aztán hasonló témájú könyvek özöne követte, amelyekben a vágyak és élvezetek az élet ördögi aspektusaivá válnak. Habár Kierkegaard, Gogol, Rousseau, Diderot és Walt Whitman is őszintén írtak maszturbációikról, egészen a 30-as évekig a maszturbációt okolták a vakságért, szőrös tenyérért, epilepsziáért, görbe hátért és egyéb, addig ismert betegségért, és Freud is úgy tekinti, mint az infantilis önimádat sajnálatos formája.

Csak a 60-as években, Masters és Johnson szexológusok nyomán kezdték elfogadni a maszturbációt általános szokásként. Azóta már számos munka és mozgalom igyekszik növelni a társadalom toleranciáját. S ahogy a szerző véli, a mai világ már inkább jótékony időtöltésnek tekinti ezt a valaha betegesen bűnösnek titulált tevékenységet.

A meglehetősen vaskos kötet tudományos igényességgel összegyűjtött tényei valószínűleg csalódást okoz majd az egyszerű, de frappáns nyelvezetet kedvelő olvasóknak, s azoknak is, akik az illusztrációktól némi izgalmat várnak. A Berkeley University professzorának munkája ugyanis egy lenyűgöző akadémikus munka - írja a The Guardian.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár