2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A felszínre hoznák a Titanic távíróját, amellyel a hajó segélyhívásait küldte

2020. február 24. 14:40 MTI

Egy virginiai szövetségi bíróságtól kérvényezte a Titanic ezüstneműit, porcelánjait és aranyérméit korábban felszínre hozó R.M.S. Titanic vállalat, hogy az Atlanti-óceán mélyén pihenő roncsról kimenthesse azt a Marconi-féle drótnélküli távírót, amellyel a luxusgőzös az SOS-üzenteket küldte, miután jégheggyel ütközött.

A vállalat szakértője, David Gallo, a Woods Hole Oceanográfiai Intézet nyugalmazott kutatója kifejtette: a szikratávíró rendkívül értékes műtárgy, megmentése nem kegyeletsértő a Titanickal hullámsírba szállt holtakkal szemben, ellenben segít megőrizni és fenntartani a hajó örökségét.

A Titanic 1912. április 14-én éjjel 11.40-kor ütközött egy jéghegynek Angliából New Yorkba tartva. A hatalmas luxusgőzös a még viszonylag újdonságnak számító Marconi-féle drótnélküli távíróval küldött kétségbeesett üzeneteket a katasztrófáról. Az üzeneteket a közelben lévő hajókon és a szárazföldön is fogták.

„Azonnali segítségre van szükségünk... Nekimentünk egy jéghegynek és süllyedünk... A nőket csónakokba ültettük” - írták a távírón.

A hajó alig három óra alatt elsüllyedt, a fedélzetén tartózkodó több mint 2200 főnyi utas és legénység közül alig több mint 700 élte túl a tragédiát.

A Titanic roncsának elhelyezkedését az Atlanti-óceán mélyén, Új-Fundlandtól 645 kilométerre a Robert Ballard óceánkutató által vezetett nemzetközi csoportnak sikerült meghatároznia 1985-ben.

Az RMS Titanic Inc. bírósági felhatalmazással az évek során több ezernyi leletet hozott felszínre a roncsok közül.

A szikratávíró a cég szerint a hajó tatján egy kajütben van, amelynek teteje elkezdett átlyukadni.

A leletmentést az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal arra hivatkozva ellenzi, hogy korábbi bírósági döntések már megtiltották a vállalatnak, hogy lyukakat fúrjanak a hajóba vagy műtárgyakat hozzanak róla a felszínre. Azok a leletek, amelyeket a cég korábban kimentett, a hajó környékén voltak szétszóródva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár