2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Nem lelt Amelia Earhart nyomára Robert Ballard csapata Kiribatinál

2019. október 17. 14:42 MTI

Eredménytelenül végződött a Csendes-óceán térségében 1937-ben eltűnt Amelia Earhart repülőgépének maradványai utáni újabb kutatás a Kiribati-szigeteknél, a Robert Ballard vezette csoport semmilyen bizonyítékot nem talált arra, hogy a térségben zuhant volna le az amerikai pilótanő kétmotoros Lockheed repülőgépe - adta hírül a The New York Times amerikai napilap.

Amelia Earhart
Kép forrása: biography.com

A Titanic hajóroncsát felfedező Ballard kutatócsoportja augusztusban két héten át kutatta a Kiribatihoz tartozó Nikumaroro (egykoron Gardner)-atoll térségét Nautilus nevű kutatóhajójával és drónokkal.

Bár nem találtak semmit, Ballard a napilapnak nyilatkozva bizakodóan szólt arról, hogy meg fogják lelni a repülőgép maradványait.

"Ez a repülőgép létezik. Nem egy Loch Ness-i szörnyről van szó, meg fogjuk találni. Nem adom fel" – hangoztatta.

Earhart 1932-ben lett világhírű, amikor első nőként egyedül átrepülte az Atlanti-óceánt. 1937 májusában Miamiból indult útnak, hogy első nőként körbe repülje a Földet.

Kétmotoros Lockheed gépén Fred Noonan navigátor társaságában repült. Az út utolsó harmada a Csendes-óceán fölött vezetett, de a pontatlan térképek miatt ez ígérkezett a legnehezebbnek.

1937. július 2-án indultak el Pápua-Új-Guineáról a négyezer kilométerre fekvő Howland szigetre, amely félúton terül el Ausztrália és a Hawaii-szigetek között. Soha nem érkeztek meg a szigetre. Earhart utolsó rádióüzenetiben az üzemanyag fogyására, rossz rádiókapcsolatra panaszkodott.

A feltételezések szerint elfogyott az üzemanyaguk, és a tengerbe vesztek. Mások szerint eltévedtek, és az 500 kilométerrel délnyugatra fekvő Kiribati-szigetek egyikén, a Gardner-szigeten landoltak, de segítség híján nem sokkal később meghaltak.

Ezt az elméletet támasztja alá, hogy a szigeten olyan tárgyak kerültek elő, amelyek az 1930-as évek Amerikájában készültek.

A végzetes repülés körülményeit kutató tudóscsoport tavaly jelentette be, hogy hasonlóságot találtak az atollon egykor talált (mára elveszett) csontmaradványok és Earhart anatómiai sajátosságai között.

A National Geographic csatorna, amely Ballard kutatásait támogatja, vasárnap mutatja be dokumentumfilmjét az expedícióról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Nikumaroro szigete a levegőből (kép forrása: nationalgeographic.comÖ

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár