2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Zajlanak a reformáció 500. évfordulójának előkészületei

2012. január 8. 12:04 MTI

Megkezdődtek az előkészületek, felújítások és átépítések a reformáció 500 éves jubileumára Németországban.

Luther Márton (1483-1546) tételei kifüggesztésének ötszázadik évfordulójára 2017-ben kerül sor, de jelenleg már öt komoly építési munka folyik az eredeti helyszíneken - mondta el Stefan Rhein, a szász-anhalti Luther Emlékhelyek Alapítvány igazgatója. A feladatok között szerepel múzeumok át- illetve kiépítése, új kiállítási koncepciók és kínálatok kidolgozása.

Erőteljes, ötmillió eurós támogatást kap például az eislebeni házban kialakított múzeum, ahol Luther 1546-ban elhunyt. A műemlékvédelem alatt álló épület előreláthatóan szeptembertől várja a látogatókat kibővített kiállítótérrel, állandó kiállítással és pedagógiai jellegű programokkal.

A reformátor eislebeni szülőházát már szanálják. A múzeum új koncepcióval enged bepillantást Luther életébe és korába. A munkálatokat idén elkezdik, hogy 2017-ben minden időben készen álljon. "2012-től szeretnénk, ha Mansfeld is, ahol a reformátor életében nagyon sok időt töltött, központibb helyet foglalna el a 'Luther-térképen'" - mondta el Rhein. Felújítják a reformátor szüleinek házát, amely a tervek szerint 2013-tól új kiállítással jelentkezik.

Wittenbergben, a Luther lakóházában kialakított reformációtörténeti múzeumban 2017-ben nagy nemzetközi kiállítás nyílik, melynek központjában a reformátor illetve az 1517-es év áll. A Szász-Anhaltban lévő Luther-emlékhelyek mindegyike szerepel az Unesco Világörökségi listáján. Rhein szerint az átépítési munkálatok ellenére 2011-ben is mintegy 97 ezren látogatták meg a múzeumokat a tartományban. Luther társa, Philipp Melanchton (1497-1560) wittenbergi lakóházát is megújulva mutatják be: a termeket, amennyire csak lehet, "élővé teszik".

Luther 1483-ban, egy bányász fiaként született Eislebenben, gyermekkorát pedig Mansfeldben töltötte. Ágoston-rendi szerzetesként és egyetemi tanárként 1517. október 31-én a wittenbergi vártemplom kapujára tűzte ki 95 tételét, melyekkel a búcsúcédula-árusítások körüli visszaélések ellen tiltakozott, kétségbe vonva a pápa jogát a bűnök megbocsátására - magát a kiakasztás tényét azonban sokan megkérdőjelezik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár