2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagyméretű vérömlenyt találtak Ötzi agyában

2013. június 11. 10:14 MTI

Jelentős méretű vérömlenyt találtak Ötzi agyában a kutatók a legújabb technikai eljárások segítségével. Európai szakértők gombostűfejnyi méretű mintát vettek az 5300 évvel ezelőtt élt jégember agyából, és vérsejtfehérjére, agysejtekre, illetve idegstruktúrákra bukkantak.

Mindez alátámasztja azt a feltételezést, hogy az Ötzi szinte teljesen vértelen testében látható sötét foltok vérömlenyek, amelyek csak röviddel a rézkorban élt ember halála előtt keletkeztek. A feltételezések szerint ezeket egy támadó okozta.

Az eredményekről hétfőn számolt be Frank Maixnernek, a bolzanói Európai Akadémia (Eurac) és Andreas Kellernek, a Saar-vidéki Egyetem kutatójának csapata. A kutatók beszámolója szerint komputertomográfia segítségével már néhány évvel korábban felfedeztek Ötzinél sötét foltokat, mint vérömlenyek lehetséges következményeit. Egyelőre kérdéses, hogy a vérömleny koponyára mért ütéstől vagy nyíl ejtette sérülés utáni eséstől származott. Frank Maixner szerint valószínűtlen, hogy valaha sikerül felderíteni a közvetlenül Ötzi halála előtti eseménysorozatot. Mindössze azt tudni biztosan a férfi kezén található vágásból, hogy néhány nappal korábban közelharcban vett részt.

Maixner szerint mérföldkövéhez érkezett a múmiakutatás. Új proteinelemző módszerek segítségével első alkalommal végeztek mumifikálódott emberi szöveten proteinvizsgálatot és sikerült egy apró mintából hatalmas információmennyiséget nyerni. Az eljárás olyan múmiáknál és vízi holttesteknél is alkalmazható, amelyeknél a DNS-elemzés a lebontófolyamatok miatt már nem lehetséges. "A DNS-sel ellentétben, amely a test minden sejtjében egyforma, a proteinek megmutatják, pontosan mi játszódott le a test speciális részein" - fejtette ki Maixner.

A kutatók tanulmányukat a Cellular and Molecular Life Sciences című szaklap júniusi számában mutatták be. A rézkor idején élt Ötzi múmiáját 1991 szeptemberében fedezték fel az olasz-osztrák határon húzódó Ötz-völgyi Alpokban. A gleccsermúmia a világ legrégebbi, teljes épségben megmaradt emberi holtteste, amelyet a bolzanói (Bolzen) régészeti múzeumban őriznek. A Zürichi Egyetem Evolúciós Orvostani Központjának (ZEM) szakemberei már évek óta tanulmányozzák a maradványokat, és több tanulmányt is közzétettek Ötziről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár