2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ötzi Lyme-kóros és tejcukor-érzékeny volt

2012. február 29. 10:22 MTI

Ötzi, a gleccsermúmia genetikai anyagának elemzésekor új felfedezéseket tettek a kutatók: a jégbe fagyott ember hajlamos volt a szív- és érrendszeri betegségekre, a kullancsok által terjesztett Lyme-kórban szenvedett és tejcukorérzékeny is volt.

Emellett a szakértők a Nature Communications című folyóiratban arról is beszámoltak, hogy vizsgálataikból kiderült: Ötzinek barna szeme és barna haja volt, vércsoportja nullás, és a Korzikán és Szardínia szigetén élő emberekkel közös felmenőkkel rendelkezik.

Az 1991-ben az Alpok dél-tiroli részén felfedezett több mint ötezer éves múmia mitokondriális DNS-ét már 2008-ban elkezdték vizsgálni. Albert Zink, a bolzanói EURAC Intézet kutatója, Carsten Pusch, a Tübingeni Egyetem humángenetikai intézetének szakértője, valamint Andreas Keller, a Saarlandi Egyetem bioinformatikusa munkatársaikkal 2010-ben fejtették meg Ötzi genomját, ráadásul annak több mint 85 százalékát.

Az eredmények szerint Ötzi genetikailag hajlamos volt a szív- és érrendszeri betegségekre. "Nagyon meglepődtünk rajta, hogy ilyen már ötezer évvel ezelőtt létezett, tehát a betegség nem valamilyen modern civilizációs jelenség" - mondta el Zink.

A múmián végzett korábbi CT-vizsgálatokon látni is lehetett a betegség első tünetét, egy artériameszesedést, holott Ötzi nem volt kitéve egyetlen ma ismert rizikófaktornak - túlsúlynak és mozgásszegény életmódnak - sem.

Ugyanilyen meglepetés volt a kutatók számára az a tény, hogy Ötzi fertőző betegségben, a kullancsok által terjesztett Lyme-kórban is szenvedett. A betegség nyomait összehasonlítják modern kórokozókkal, hogy lássák, mennyit változtak az elmúlt több mint ötezer évben.

Ötzi tejcukorérzékenységben is szenvedett. "Már a földművelés és állattenyésztés révén formálódó letelepedett életmód kialakulása nehézségeket okozhatott Ötzinek. De hogy ez milyen következményekkel járt életmódját tekintve, egyelőre nem tudjuk" - fejtette ki Carsten Pusch.

A szakértők Ötzi genetikai rokonainak felkutatásával is foglalkoznak. Az elemzések szerint Ötzinek Szardínia és Korzika szigetén élnek közös ősöktől származó genetikai rokonai, bár a korábbi vizsgálatok szerint Ötzi sohasem hagyta el az alpesi régiót. "Valószínűleg a szigetlakók és a jégbe fagyott ember közös felmenőkkel rendelkeznek. De hogy milyen vándormozgások állnak a rokonság mögött, egyelőre tisztázatlan. Sikerült megválaszolni pár kérdést, de ezzel ezer másik vetődött fel" - mondta Pusch.

A kutatók azt tervezik, hogy megismétlik a genomelemzést, hogy még jobban és részletesebben megismerhessék azt. Evolúciós szempontból nem sok dolog történt Ötzi ideje óta. A ma élő ember genomjánval összehasonlítva nincsenek nagy különbségek, "ehhez ugyanis ötezer év nyilvánvalóan túl kevés" - véli Zink.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár