2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leszerelték az ulánbátori Lenin-szobrot

2012. október 15. 10:21 MTI

Levették a talapzatáról és elárverezik az ulánbátori Lenin-szobrot, amely 58 éven át "díszítette" a mongol főváros központját. Fővárosiak és újságírók sokasága gyűlt össze vasárnap a város központjában, hogy nyomon követhesse az eseményeket. Helyszíni beszámolók szerint a négyméteres szobrot daruval vették le a talapzatáról, de még nem szállították el a helyszínről.

Rövid beszédet mondott a városi hatóságok egyik képviselője, hangsúlyozva, hogy Lenin és Sztálin idején több mint 30 ezer mongol vált a kommunista elnyomás áldozatává. Az ITAR-TASZSZ hírügynökség megjegyzi: a szónok nem tett említést arról, hogy Lenin idején Mongólia nagy segítséget kapott Moszkvától függetlenségi törekvései valóra váltásához, és a második világháború befejezéséig a Szovjetunió volt a világ egyetlen országa, amely elismerte függetlenségét és 1921-ben diplomáciai kapcsolatot létesített vele.

A 17. század második felében Mongólia a Kínát uraló mandzsu Csing-dinasztia uralma alá került, 1911-ben szabadult fel, majd orosz protektorátus lett. Mongólia függetlenségét 1921. július 11-én nyilvánították ki. 1924-ben a szovjetek bábkormányt juttattak hatalomra, amely kikiáltotta a Mongol Népköztársaságot.

Mongóliában a Szovjetunió felbomlása után kezdődött meg a demokratikus átalakulás, de a Lenin-szobor leszerelésére csak a politikai légkör gyökeres változásával érett meg az idő, miután a júliusi parlamenti választáson a Mongol Demokrata Párt került hatalomra. Ulánbátor polgármestere a demokraták egyik pártalapítója, a harcias kommunistaellenességéről ismert Bat Uul Erdene lett, és ő döntött úgy, hogy a városnak meg kell szabadulnia a Lenin-szobortól.

A város szívében, az Ulan-Bator szállodával szemben álló szobrot árverésbe bocsátják, és állítólag már vannak rá vevők. A szobrot "olcsón adják": kikiáltási ára mindössze 400 ezer tugrik (körülbelül 290 dollár). A városi hatóságok azt tervezik, hogy a helyéra a négy évvel ezelőtti, politikai indíttatású zavargások áldozatainak emlékére állítanak szobrot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár