2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem Lincoln találta fel a Facebookot

2012. május 10. 18:15

Egyetlen nap alatt több tízezren osztották meg a Facebookon, emellett blogokon és kommentekben is futótűzként terjed a szenzációs hír, amely szerint az amerikai elnök, Abraham Lincoln találta volna fel a közösségi oldalakat - írja az index.hu.

A sztori egy Nate St. Pierre nevű bloggerig vezethető vissza, aki azt állítja, a springfieldi Lincoln-múzeumban bukkant rá egy dokumentumra, amely felett eddig elsiklottak a történészek, és amely azt bizonyítja, Lincoln jó 150 évvel megelőzve az internetet, a médium pedig meghökkentően emlékeztet a mai közösségi oldalakra.

A blogger a Springfield Gazette nevű újság 1845. december 24-i számára hivatkozik. St. Pierre szerint itt egy bemutatószámról van szó, amit Lincoln egy szabadalmi kérvény mellé, illusztrációként csatolt. A szabadalom egy új típusú újságról szólt, amelynek személyre szabott verziói vannak, és amelyben mindenki azt írja le, amit magáról és a gondolatairól meg akar osztani a város többi lakójával. A lap tördelése is egy Facebook-üzenőfal logikai felépítését követi, profilképpel és személyes adatokkal kezdődik, aztán jönnek a rövidebb-hosszabb cikkek.

A Discovery News több olyan pontra is rámutat, amelyek bizonyítják, hogy álhírről van szó. Az állítólagos 1845-ös lapban egy 1847-es Lincoln-kép szerepel profilképként, ráadásul ebben az időben a nyomdatechnika még nem is tartott ott, hogy képes legyen fényképeket sokszorosítani. Az amerikai szabadalmi hivatal archívumában nem szerepel Lincoln állítólagosan elutasított kérvénye, és megtalálták a Springfield Gazette valódi számát is, amelyben Photoshoppal készült Lincoln Facebookja - olvasható az index.hu hírei között

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár