2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták Jordánia legkorábbi lakóházait

2012. február 22. 15:42

Régészek bejelentették, hogy Jordánia keleti felén 20 ezer éves kunyhókat találtak. A leletek arról árulkodnak, hogy a térségben sokkal korábban került sor a hagyományosan a földműveléssel összefüggő tevékenységekre.

A felfedezés azt sugallja, hogy a terület egykoron sűrűn lakott rész volt, az építészet első emlékei pedig kétezer évvel megelőzik a földművelés elterjedését. A jordániai, brit, amerikai és dán kutatókból álló csapat február 15-én adta közzé tanulmányát a PLoS One című tudományos folyóiratban. Ebből kiderül, hogy a kunyhót építő, vadászó-gyűjtögető életmódot folytató csoportok hosszú ideig laktak itt, s több olyan életmódbeli szokást is elsajátítottak (kiterjedt társadalmi kapcsolatok, letelepedés), ami csak későbbi korokból ismert.

A Kharaneh IV nevű régészeti lelőhely új perspektívát kínál a 20 ezer évvel ezelőtti mindennapok vizsgálatára vonatkozóan. Jóllehet a terület ma már száraz és kopár, az utolsó jégkorszak idején a jordániai sivatagok helyén folyók és tavak hívogatták az ide-oda vándorlókat. „Az emberek sokáig éltek itt, mikor a kunyhók megépültek. A régió többi közösségével kereskedtek, halottaikat eltemették. Ezek a tevékenységek megelőzik a mezőgazdálkodás elterjedésének időszakát” – fejtette ki Jay Stock, a cambridge-i egyetem antropológusa.

Az Arts and Humanities Research Council UK támogatásának köszönhetően három régészeti idényen át, két hektáros területen dolgoztak a szakemberek. Több százezer leletet – kőeszközök, állatcsontok – hoztak felszínre Kharaneh IV-nél, amely csak három méterrel emelkedik ki a sivatagi tájból. Ugyan eddig csak két kunyhót tártak fel, a sivatag homokja sokkal több lakóépítményt rejthet – mondta el Tobias Richter, a Koppenhágai Egyetem kutatója.

Nézegessen jordániai sivatagot erre a linkre kattintva

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár