Őrült uralkodók

Bibliai régészet

2002. december 23. 10:43

A legutóbbi vizsgálatok azt támasztják alá, hogy az Ótestamentum hiteles történelmi eseményeket tartalmaz és Ezékiás király valóságos személyként a Kr. e. VIII. században élt. Ehhez bizonyítékokat az Ezékiás király idejéből származó csatornarendszer szolgáltatott. Ezek a csatornák tették lehetővé, hogy a lakosok csaták idején is hozzájussanak az egyébként a falakon kívül lévő Gihon-forrás vizéhez.

a Gihon-forrás
Az Ótestamentum végső formáját valamikor az Kr. e. V–IV. században nyerte el. A „minimalista” Biblia történeti iskola tagadja a Biblia bármiféle történeti értékét, s azt állítja, hogy az Írás nem hiteles forrás a Kr.e. IV. századig, illetve, hogy Dávid és Salamon királyok csupán mitológiai alakok. A krónikák második könyvében (32.30) a következő szerepel: „Ezékiás elzárta a Gihon felső forrásának vizét, és Dávid városának a nyugati részére vezette le.” Amíg a királyok második könyvében (20. 20.) az szerepel, hogy „…készíttetett tavat és vízvezetéket, hogy bevezesse a vizet a városba…”

Dr. J. Rosenbaum a Leeds Egyetem tanára szerint az Ótestamentumra „nem úgy kell tekintenünk, mint ami helyettesíti a tudományos alátámasztásához szükséges, valójában hiányzó történelmi dokumentumokat, vagy ami megspórolhatóvá teszi az egzakt régészeti bizonyítékokat”.

Éppen ezért tárgyi bizonyítékok után kutatva mintákat vett „Ezékiás csatornáinak” fából készült falaiból. A vesszők és faragott darabok arról tanuskodnak, hogy az építmény Kr.e. 790-540, illetve Kr.e. 819-797 közötti időszakból száarmazik. Habár e kormeghatározás nem illeszkedik pontosan Ezékiás király kalkulált uralkodási évszámaihoz, (Kr.e. 715-687), ahogyan Dr. Rosenbaum mondja „nagyjából helyénvaló” és éppen elég ahhoz, hogy a „minimalista” iskolának a Biblia történeti értékét tagadó érveit megcáfolja.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!